Már egyeztetnek a földgázrendszer fejlesztéséről

Hírek MTI

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megkezdte a hazai földgázrendszer tízéves fejlesztési tervének előkészítésével kapcsolatos egyeztetéseket, a tervnek május 31-ig kell elkészülnie.

A hivatal szerdai közleményében jelezte, hogy

az FGSZ Zrt., mint földgázszállítási rendszerirányító minden évben elkészíti a földgázrendszer következő tízéves fejlesztését felölelő tervét.

A dokumentum a felhasználói, rendszerhasználói és ellátásbiztonsági igények figyelembe vételével, a legkisebb költség elvének betartása mellett határozza meg a szükséges földgázinfrastruktúra-beruházások körét.

A terv egyebek mellett kitér a határkeresztező vezetékek esedékes fejlesztéseire, a kapacitások és a tárolók bővítési lehetőségeire, vagyis az olyan infrastrukturális beruházásokra, amelyek az egész gázrendszer biztonságos működése szempontjából jelentősek.

A földgázszállítási rendszerirányító a dokumentációt az elosztókkal, a tárolókkal és a kereskedőkkel együttműködésében készíti elő, majd a végleges tervet a MEKH hagyja jóvá.

A tervezési időszakban a hivatal folyamatosan egyeztet a rendszerirányítóval annak érdekében, hogy a dokumentumban foglalt stratégiai irányokat, a fejlesztésekkel összefüggő pénzügyi és tarifális kérdéseket átlátható módon és a jogszabályoknak megfelelően rögzítsék.

A folyamatos szakmai egyeztetések eredményeként a tízéves fejlesztési időszakot részletező terv jóváhagyása a lehető legrövidebb időn belül megvalósulhat, és a fejlesztések időveszteség nélkül megkezdhetők – hangsúlyozta a MEKH.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink