Már egy vizsgát sem lehet megúszni tüntetés nélkül az USA-ban

Hírek
Hópihe hallgatók követelték, hogy vizsgájukat inkább házi dolgozatként írhassák meg a mentális és fizikai állapotukra hivatkozva. Úgy tűnik egyeseknek minden napra sikerül találniuk valami komoly forradalmi témát.

Nemrég néhány hallgató a kaliforniai Berkley egyetemen megpróbálta megakadályozni egy zárthelyi vizsga megtartását, amit azzal magyaráztak, hogy nem érzik jól magukat fizikailag és mentálisan. Mármint a teszt megírása miatt.

A haladó egyetemisták azt követelték, hogy az aznapra tervezett zárthelyi vizsga helyett hadd írjanak beadandót, elég felkészülési idővel. A professzor, Harley Shaiken viszont enyhén szólva nem volt megengedő a követeléssel szemben.

A tüntető haladó diákok azt magyarázták, hogy a jóllétük kerül veszélybe amiatt az érzelmi, mentális és fizikai stressz miatt, ami ehhez az egyetemhez kapcsolódik.

A tiltakozók azt is kifejtették, hogy Shaiken alkalmatlan arra, hogy az amerikai és mexikói munkaügyi kérdésekben tanítsa őket, hiszen egy fehér férfi, akinek inkább ellenőriznie kéne az előjogait („check his privilege”).

Az egyik diák, akit zavart a tiltakozás, viccesen megkérdezte, „ez most valami „filibuster?” – ami nagyjából azt jelenti az amerikai politikában, mint nálunk az obstrukció. „El akarsz minket hallgattatni? Ezzel próbálkozol?” – válaszolta egy tiltakozó magából kikelve. A hallgató erre kijelentette, csak szeretné megírni a tesztet.

Shaiken felajánlotta, hogy kívül folytathatják az eszmecserét, hogy a többi diák meg tudja írni a dolgozatát, de a tiltakozók ehelyett a tanszékre mentek reklamálni.

„Nem tudom, miért ültök még mindig mindnyájan. Egyszerűen nem értem. Mind megírhatjátok a teszteteket, de odakint emberek halnak meg” – mondta az egyikük, aki hátramaradt, mielőtt még fehér felsőbbrendűséggel is megvádolta hallgatótársait.

Ha belegondolok, hány tesztet megúszhattam volna így az egyetemen… Valószínűleg egyet sem, de nem is baj, hogy az ilyen akciókat Magyarországon nem tolerálják ennyire. Ezért nem is jut senkinek eszébe.

Borítókép: YouTube

Ezek is érdekelhetnek

További híreink