Már az sem lenne meglepő, ha az MSZP visszalépne Czeglédy Csaba javára

Hírek
Ezt is megértük. Egy köztörvényes ügyben előzetesben ülő magyar állampolgár (a pártjából még nem kizárt MSZP-s politikus) elindul a választásokon, hiszen összegyűjtötte az ehhez szükséges ötszáz ajánlást.  

Miközben Szegeden előzetesben üldögél Czeglédy Csaba, szombathelyi, ötszáznyi szocialista, baloldali, liberális szavazó híve összegyűlt, hogy segítsen neki kiszabadulni a “kóterból”, legalább a választási kampány idejére, április 8-ig.

Ugyanis a Vas megyei politikus, helyi önkormányzati képviselő, ügyvéd, játékosmenedzser, diákmunkaszervező, és még ki tudja mi, gondolt egyet, elhatározta, hogy a rendszerváltás óta először – teljesen legálisan – fogja magát, otthagyja az előzetes letartóztatást, és szó szerint a cellájából elindul a választáson. Sőt, magát a kormány áldozataként bemutatva kezd kampányolni. Mindezt sajnos megteheti, mert a jogszabályok lehetőséget adnak rá, ugyanis még a bíróság jogerősen nem ítélte el, tehát választó és választható is egyben. Nem politikai ügyben, hanem diákmunkaszervező cégének, a Humán Operátor Zrt. ügyletei miatt. Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik ellene eljárás, a vádhatóság szerint társaival hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Csakhogy azért még koránt sem biztos, hogy Czeglédy szabadon járhat-kelhet majd Szombathelyen és kedvére kampányolhat, szidhatja a kormányt. Először még kérnie kell a mentelmi jog felfüggesztését a Nemzeti Választási Bizottságtól, amelyre a testületnek nyolc napja van. A Patyi András vezette testületnek tehát fel van adva a lecke: ha nem tesz eleget az igénynek az ellenzéki képviselő-jelöltet börtönben tartó testület lesz belőle, ha eleget tesz, akkor a kormánypárti szavazók veszik célkeresztbe, hogy a köznyelvben már bűnözőként aposztrofált “előzetest” kienged a börtönből.

De az ügyészségnek még így is van lehetősége arra, hogy újra indítványozza az előzetes letartóztatást, ha úgy látja, hogy annak okai még fennállnak.

Ilyen esetre egyébként a rendszerváltás óta még nem volt példa. A tűzkeresztségen először ki más, mint egy MSZP-s politikus eshetett volna át. Hogy a szocialisták mennyire szétestek a kampányra fordulva, ez az eset is mutatja. Czeglédyt ugyanis még mindig nem zárták ki a pártból, csak felfüggesztették, miközben a párt alapszabálya világosan fogalmaz: nincs helye a pártban olyan politikusnak, aki függetlenként az MSZP jelöltje ellen elindul a parlamenti választáson. Most viszont ezzzel szembesülhetnek, a szocialista Nemény Andrásnak hűséges barátja és elvtársa, Czeglédy Csaba lesz a legnagyobb ellenfele Szombathelyen. Hacsak vissza nem lép Czeglédy javára a kampány során. A hajmeresztő gyöngyösi, miskolci, érdi, újpesti baloldali történések után mi már ezen sem döbbenénk meg.

Borítófotó: Fegyőrök kísérik Czeglédy Csaba ügyvédet, a baloldal szombathelyi városi képviselőjét a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája elé 2017. október 13-án. A bíróság két hónappal meghosszabbította a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsított férfi előzetes letartóztatását. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink