Már az anyatejben is megtalálhatók a mikroműanyagok

Hírek vg.hu
Miközben a PET-palackok mindössze 9 százalékát hasznosítják újra, a műanyagszennyezés számos ártalommal jár. Ma már ott tartunk, hogy a mikroműanyagok a még meg sem születetteket is veszélyeztetik – közölte a tenyek.hu információi alapján a Világgazdaság.

A mikroszkópikus méretű műanyagok a méhlepényen keresztül a babába is juthatnak, de azokat az anyatejből is kimutatták már. Ráadásul a mikroműanyagok allergiát okozhatnak a születendő gyereknél, de akár az édesanyánál is.

A Tények Zeke Helga klinikai genetikussal beszélt a mikroműanyagok veszélyeiről, aki várandóssága alatt, tanulmányokban találkozott először a mikroműanyagokkal.

Mindenhol ott vannak a mikroműanyagok

Elmondása szerint a petpalackkal a legnagyobb probléma, a beoldódási jelenségek. A mikroműanyagok, bekerülnek kimutatottan mostmár a műanyag ételtárolók, petpalackok és mindenféle egyéb műanyag edényből a benne tárolt folyékony vagy szilárd élelmiszerekbe.

Zeke Helga azt is elárulta a Tényeknek, hogy az üdítős PET palackok 9 százalékát hasznosítják csak újra. Az orvos szerint mikroműanyag az egy jelentős fizikai stresszt jelent magának a sejtnek. Ezen felül különböző anyagcsere folyamataiban a sejtnek nagyon jelentős károsodást úgynevezett oxidatív stresszt tud létrehozni, gyulladásos folyamatok jönnek létre.

Ez az immunrendszer reakciója a káros ingerekre, ami segít megvédeni a szervezetet a baktériumoktól és a vírusoktól.

Rengeteg káros hatása van a mikroműanyagnak

A gyulladás, ha meggyógyul felszívódik, viszont állandósulhat a betegség, ha nem tud kitisztulni a szervezetből a mikroszkópikus műanyag.

A mikroműanyagok ugyanis felületükön különböző mérgező károsanyagokat toxinokat antibiotikumokat tudnak megkötni, ami a sejtekbe kerülve azok halálával járhat.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink