Már a Távol-Kelet se menti meg a filmipart?

Hírek
Gondban vannak az amerikai stúdiók. Már a kínai moziktól is hiába várják a mentőövet.

Tavaly az új Szellemirtóktól, a Ben-Hur remake-en át a legújabb Tarzan filmig egy rakás hollywoodi szuperprodukció elhasalt az amerikai pénztáraknál. Az elemzők viszont sokáig állították: nem kell aggódni, mert a Távol-Kelet majd kihúzza az ipart a gödörből. Elsőre úgy tűnt, hogy a matek mellettük szól. Az 1,3 milliárdos Kínában volt olyan év, amikor havonta több mint 800 új mozi nyitotta meg a kapuit. Ma már odaát több nagyvásznon futnak a filmek, mint az Egyesült Államokban. Az érdeklődés is dinamikusan nőtt: az egyik helyi alkotás A sellő (美人鱼/美人魚) például 2016-ban minden korábbi rekordot megdöntve egy nap alatt átváltva 11,8 milliárd forintot termelt. Közben a kínaiak az amerikai portékára is egyre jobban rászoktak: a Halálos iramban sorozat legutóbbi részére például 390 millió dollár (113 milliárd forint) értékben váltottak jegyet. Az okosok ki is számolták, hogy a mostani trendek alapján már csak pár év és Kína lesz a világ legnagyobb filmes piaca.

Pont ezért tavaly ősszel még sokan megütődtek, amikor az ország legnagyobb filmipari vállalata a Dalian Wanda tulajdonosa Wang Jianlin jelezte, hogy a kínai mozis trendek hamarosan akár negatív fordulatot is vehetnek. Ma már tudjuk, hogy a milliárdos félelmei nem voltak alaptalanok. A kínai mozik bevételei a 2015-ös 6,8 milliárd dollárról ugyanis –mint a napokban kiderült– tavaly visszaestek 6,6 milliárdra. Persze még így is egy elég tetemes méretű pénzhegyről beszélünk, de az eredeti várakozások még 10 százalék feletti növekedésről szóltak.

A Wanda moziláncnál azonban nem mindenki borúlátó: az igazgató John Zeng szerint semmi probléma nincs a mostani számokkal. A cégvezér úgy véli, hogy a mutatók csak az erős dollár árfolyam miatt tűnnek alacsonynak, ráadásul mint állítja az adatgyűjtéseknél a kormány is hibázott, mivel csak a városi mozik bevételeit vették figyelembe, a vidékieket viszont nem.

Egyébként az országot vezető párt könnyedén fel tudná pörgetni a pénztárak forgalmát. Ehhez viszont lazábbra kéne vegyék a gyeplőt. Jelenleg ugyanis évente csak 34 külföldi filmet engednek be az országba.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink