Már a karmestereknek is tartaniuk kell a robotizációtól?

Hírek
Mint minden alkalommal a Pisa városában található, gyönyörű, elegáns Teatro Verdiben tartott előadások előtt, a zenészek most is a maestróra figyelve, a hangszereiket készenlétben tartva, szemüket rászegezve, összpontosítva vártak, hogy a karmester beintse pálcájával a kezdést. Ám ez nem egy szokványos előadás volt. Ezúttal YuMi, az ABB, és a világ első, igazán együttműködő, kétkarú robotja mutatkozott be, mint karmester.

Az előadás kedden este zajlott, ahol YuMi vezényelte az olasz tenor, Andrea Bocelli Verdi művekből összeállított jótékonysági előadását, amelyet az Első Nemzetközi Robotikai Fesztivál gálaestjeként tartottak.

"Azt hiszem, ma este valóban történelmet és a robotika jövőjét is írtuk" – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója az előadás után. "YuMi megmutatta mennyire intuitív és önálló tanulásra képes robot – mennyire jól működött a szoftverünk a karmester mozdulatainak betanulásában, a zene érzékelésében és egy teljes csapat valódi vezénylésében."

Az mindenesetre látható, hogy a robotokat egyre több területen vetik be: a Quantum of the Seas nevű luxushajón például már a koktélokat is két mixelő robot készíti el, mindeközben a mezőgazdaságban már elkezdtek terjedni a gyümölcsszedő gépek, ha pedig megjelennek az önjáró autók, akkor a taxisok és a buszsofőrök is utcára kerülhetnek. A gépek az életet egyrészt sokkal könnyebbé és komfortosabbá tehetik, másrészt a vállalatvezetőknek egyre nagyobb lesz a kísértés, hogy leváltsák az embereket: egy ausztrál startup például kifejlesztett egy olyan masinát, amely az építkezéseknél egyetlen óra alatt 1000 téglát tud szakszerűen lerakni, míg két munkásnak ez közel egy napig tart.

Újabban egyre többen emelik fel a hangjukat a téma kapcsán: ezzel a jelenséggel az NBA-milliárdos Mark Cuban és a Microsoft alapítója, Bill Gates szerint is foglalkozni kell. Utóbbi szerint különadót kell kivetni azokra a cégekre, amelyek robotokat alkalmaznak. Erre Gates szerint több okból is szükség van: egyrészt az állam bevételei a munkaerő leváltása miatt elkezdenek apadni, aminek elejét kell venni, másrészt korlátok közé kell terelni a gépek terjedését, hogy fel lehessen készülni a probléma kezelésére.

A karmestereknek azonban egyelőre nincs mitől tartania. Legalábbis az ABB sajtóközleménye úgy fogalmaz: valószínűtlen, hogy robotok valaha képesek lesznek ötvözni az emberi karmester tudását, művészetét, technikáját, értelmezését és karizmáját. A cél – mint mondják- egyszerűen az, hogy olyan robotokat fejlesszünk, amelyeknek egyszerűbb a használata, jobb a teljesítménye és kevesebb emberi közreműködést igényelnek.

Borítókép: businesswire.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink