Már a harmadik kutat fúrják a békési gázmezőn

Hírek Figyelő
Mintegy 15 millió köbméter földgázt és nagyjából tizedannyi kondenzátumot termeltek ki mostanáig a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen februárban üzembe állított első kútból. A békés vármegyei gázmezőn a harmadik kút fúrása is megkezdődött.

Már a harmadik kutat fúrják a békési gázmezőn – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen februárban állt termelésbe az első kút, a második fúrása pedig a napokban fejeződött be.

A békés vármegyei Nyékpuszta mező kitermelése az MVM-csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A Corvinus-projektet a kormány 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánította. Az első kutat idén februárban állították üzembe, abból mostanáig mintegy 15 millió köbméter földgázt és nagyjából tizedannyi kondenzátumot termeltek ki. A becslések szerint a már felszínre hozott mennyiségeknek akár a tízszerese is hozzáférhető lehet az első kútból.

– A belföldön elérhető források fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát – hívta fel a figyelmet közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A második kút fúrását a 4500 méteres kúttalpmélység elérése után a múlt héten fejezték be. Jelenleg a kútkiképzés és a júliusra várható termelési teszt előkészítése ad feladatot a szakembereknek. A termelésbe állítás tervezett ideje 2023 ősze. A harmadik kút megcélzott mélysége 4200 méter, ami hozzávetőlegesen két hónap alatt érhető majd el.

A tárca megjegyezte, hogy a kormány a kitettségek mérséklése érdekében a lehető legnagyobb arányban belföldön elérhető forrásokból tervezi fedezni a hazai energiaigényeket. A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a földhő. Az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz a gázra.

Az EM közleménye szerint a kimagasló kapacitású hazai gáztárolókban már jelenleg is a 2021-es lakossági fogyasztást meghaladó mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a betárolás folyamatos. A kitermelés fokozása is hozzájárul a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához.

Borítókép: Munkálatok a békés vármegyei gázmezőn. (Fotó: EM/ Facebook)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink