Már a delta plusz közeleg

Hírek Figyelo.hu
A vírusok természetükből fakadóan szeretnek szaporodni, de ehhez gazdatestre van szükségük. És mivel a Föld népességének jelentős hányada még nem kapta meg a Covid elleni védőoltást, így a koronavírus könnyen meg tudja fertőzni az embereket, és emiatt új vírusváltozatok is könnyen kialakulhatnak.

A legújabb vírusvariáns a delta plusz nevet kapta, amely a mára már dominánssá vált delta variáns egy újabb mutációja – számolt be róla az MSN.com.

Az eredeti delta rendkívül fertőző, amit alátámaszt az is, hogy az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (CDC) becslése szerint jelenleg az amerikai koronavírus-megbetegedések közel 93 százalékáért felelős.

Bár a vírusvariánsok száma jelentősen megnőtt – már alfa, béta, delta és lambda változatot is számon tartanak –, ezek nem mindegyike okoz komoly aggodalmakat – emelte ki a VG szemléje.

A delta plusz névre keresztelt változatot először júniusban Indiában észlelték, és veszélyes mutációként azonosították.

A „plusz” a delta variáns tüskefehérjéjének mutációjára utal. Ez hasonló ahhoz, ami korábban a béta variáns esetében is megfigyelhető volt. Ez a fajta tüskefehérje lehetővé teszi a Covid és más vírusok bejutását a sejtjeinkbe, emiatt csökkentheti bizonyos kezelések hatékonyságát.

Ugyanakkor Colin Angus egészségügyi modellező szakember a The Washington Postnak nyilatkozva elmondta, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a delta plusz dominánssá válna a deltával szemben.

Mindaddig, amíg a lakosság nagy része oltatlan, a koronavírus velünk marad, és tovább fog mutálódni

– hívta fel a figyelmet a cikk szerint Dr. Anthony Fauci. Joe Biden amerikai elnök egészségügyi tanácsadója szerint szerencsések vagyunk, hogy a rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak a jelenlegi mutációk ellen, de ameddig a koronavírussal szemben védettek aránya nem lesz elég magas, addig a vírusnak meglesz a lehetősége arra, hogy olyan variánst alakítson ki, amely ki tudja cselezni az oltóanyagokat, és a delta variánsnál is dominánsabbá tud válni.

Megkérdőjelezik a nyájimmunitást

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink