Már 15 ezernél is több család igényelte a családvédelmi támogatásokat

Hírek
Egyre népszerűbb a családvédelmi akcióterv, már 15 ezernél is többen igényelték valamelyik támogatási formát – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön.

A babaváró támogatásokra már több mint 6300 szerződést kötöttek. Ezt a támogatási formát nemcsak a friss házasok vehetik igénybe, hanem azok is, akik a már megszületett gyermekeik után még továbbiakat szeretnének – hívta fel a figyelmet az államtitkár, hozzátéve: a kérelmezők többsége, több mint 5600-an a teljes, 10 milliós összeget igénybe vették.

Kitért arra, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását már csaknem 9 ezren kértek. Ennél a támogatási formánál az igénylés elektronikusan is leadható. A Magyar Államkincstár folyamatosan dolgozza fel az igényléseket, már 1500 határozat megszületett – mondta Novák Katalin, aki az érdeklődőktől türelmet kért, és emlékeztetett, hogy a támogatások 2022 végéig igényelhetők.

Az államtitkár elmondta: a gyermekes családok jelzáloghiteleinek elengedése iránt is egyre nő az érdeklődés. Július elseje óta a második gyerek érkezésekor egymillió forint, a harmadik gyermeknél négymillió forint, minden további gyermek esetében pedig további egy-egy millió forint jóváírását lehet kérni.

Ez a támogatási forma a lakás fekvése szerinti megyeszékhelyen lévő járási hivatalban vagy bármelyik kormányablaknál igényelhető.

Arra a kérdésre, hogy összességében mennyi kérelmezőre számítanak a családvédelmi akcióterv keretében, az államtitkár úgy válaszolt: korábbi becslések az első évben 10 ezer jelentkezőt prognosztizáltak egyedül a nagycsaládos autóvásárlási támogatásnál, de ez már az első hónapban csaknem teljesült.

 

Borítókép: fizkes, Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink