Manfred Weber már nincs messze attól, hogy Marx-szobrot avasson

Hírek
Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában kifejtette, hogy már nemcsak a szociáldemokratákkal és liberálisokkal, hanem a szélsőbaloldali zöldekkel is koalíciót kötne. A baloldalnak való behódolás politikájának újabb bizonyítékát jelenti a politikus lépése. Kiváncsian várjuk, hogy Weber mikor fog Marx-szobrot avatni, ahogyan a jelenlegi bizottsági elnök, Juncker tette.

A „kereszténydemokrata" politikus az interjúban kitért a Fidesz körüli néppárti botrányokra is, melyről azt mondta, hogy Orbán Viktor sok éven keresztül „mindig nyitott volt arra, hogy közeledjék az EU-hoz", de úgymond fordulat következett ebben tavaly szeptemberben, „amikor azt mondta, hogy már nem hajlandó erre". Sőt, Weber egyenesen odáig ment, hogy a Fidesz tagságának önkéntes felfüggesztését úgy állította be, mintha a pártcsalád kizárta volna a magyar kormánypártot: „Orbán valamennyi jogát elveszíti a pártban, nem határozhatja meg, hogy milyen legyen az EPP jövője"

A névleg jobbközép, kereszténydemokrata pártcsalád csúcsjelöltje arra a felvetésre, hogy az EP-választás után a Néppártnak döntenie kell, hogy balra vagy jobbra szeretne menni, azt válaszolta, hogy mindenkinek szövetséget ajánl, "vagyis a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak és zöldeknek is". Az Európai Zöldek pártjába tartozik a hazánkat lejáratni akaró Judith Sargentini is, sőt a Zöldektől a szélsőbaloldaliság sem áll távol.

A totális behódolás politikájának arcaként a csúcsjelölt összeállna a szélsőballal is, de a Matteo Salvini belügyminiszter vezette olasz Ligával és a lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS) viszont kizárta az együttműködést, ahogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német és a Marine Le Pen vezetette, Nemzeti Tömörülés nevű francia ellenzéki pártokkal is.

A beszélgetés során Weber kiért továbbá arra, hogy elvárja Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölttől is, hogy fellépjen „a korrupció legalábbis részleges legalizálására" törekvő romániai szociáldemokratákkal szemben, és a „rendkívül kétes" tevékenységet folytató szociáldemokrata máltai kormánnyal szemben.

Máltán 2017-ben robbantásos merényletben megöltek egy oknyomozó újságírót, aki a szociáldemokrata máltai kormány ügyeiben nyomozott, és úgy tűnik, hogy „vannak kapcsolatok a máltai állam és a maffia között" – mondta erről Weber az MTI által szemlézett interjúban.

Borítófotó: DAINA LE LARDIC, European Union 2019

Ezek is érdekelhetnek

További híreink