Mandátumokon osztozkodik Botka és a Párbeszéd. Felkészül Gyurcsány DK-ja!

Hírek
Senki sem elégedett azzal, ahogy Karácsony Gergely múlt szombaton Botka László mellé állt. A Figyelő baloldali forrásokból úgy értesült, hogy a Botka által ígért közös listáért komoly politikai árat kér a minipárt.  

A baloldal számos meghatározó értelmisége és politikusa nem, Karácsony Gergely a Párbeszéd párt társelnöke viszont sokak meglepetésére ott volt múlt szombaton Szegeden, az MSZP értelmiségi találkozóján.

Érdemes patikamérlegre tenni Karácsony szavait, főként azt, hogy nem Botka mögé, hanem Botka mellé akar állni. Ez a szófordulat két egyenrangú felet feltételez, amiről a 10-15% között hullámzó szocialisták és az 1% körüli Párbeszéd kapcsán elég nehéz lenne beszélni.

Botka lépéskényszerben van, hiszen tavaly decemberben azért lépett miniszterelnök-jelöltként versenybe, hogy megakadályozza az MSZP és a DK választási együttműködését, ezzel Gyurcsány Ferenc 2018 utáni politikai túlélését.

Mivel máricusra, május elsejére és nyárra sem jött össze a közös lista, valamint a 106 közös jelölt, ezért egyre nagyobb lett a párton belüli elégedetlenség Botka szövetségi politikájával szemben, aki legalább tíz befutó helyet kért pártjától, amit a csatlakozó pártoknak és ismert embereknek (pl. árnyékkormány tagoknak) tud felajánlani.

A Figyelőt tájékoztató baloldali források szerint erre a kontingensre csapott le jó érzékkel első nyilvános csatlakozókéntként a Párbeszéd, ám tudtunk szerint csak három-négy mandátumot kaptak és azt az ígéretet, hogy a 2019-es önkormányzati választáson ismét Karácsony Gergely lehet a baloldal közös polgármester-jelöltje Zuglóban.

Híreink szerint a Párbszédben keveslik a három-négy befutó helyet, hiszen ennél többen szeretnének az Országgyűlésbe jutni, és a frakcióalapításhoz is legalább öt képviselő szükségeltetik.

Karácsony Gergelynek most el kell oszlatnia párttársai és a nyilvánosság előtt azt a gyanút, hogy saját politikusi karrierjének folytatása érdekében feláldozta a minipártot, így egy MSZP-Párbeszéd közös listáért cserében legalább öt befutó mandtumot kéne kipréselnie Botkából.

Az MSZP-ben viszont már az 1% körüli pártnak odaígért három-négy befutó helyet is sokallják, hiszen ennyivel kevesebb szocialista politikus juthat be 2018-ban. Az MSZP támogatottsága ráadásul minden kutatásban csökken, így az egyre kisebb tortát kell egyre több felé vágni.

Forrásaink az Együtt háza tájáról is vitákról számolnak be, hiszen a Párbeszéd és az MSZP egymásra találásával, illetve az LMP és a Momentum külön indulásával egyedül maradtak az általuk remélt Új Pólus megcélzott pártjai közül. Az Együttnek most arról kell döntenie, hogy felugornak-e a Botka vonatra vagy kivárnak-e még?

Ha Botka most nem is nyert lendületet, ám mégis fel tud mutatni egy csatlakozó (mini)pártot. Ezzel Gyurcsány Ferenc DK-ja került lépéskényszerbe, hiszen az általuk vehemensen szorgalmazott és követelt összefogás most (miniben) nélkülük indul el.

A DK szombaton indítja (elő)kampányát a budapesti Nyugati téren. Várható a 106 egyéni jelölt bemutatása annak bizonyítékaként, hogy a DK országos szervezettségű párt, amit számos törpepárt nem mondhat el magáról. Akár újabb ismert emberek is nyilvánosan vállalhatják DK-s szimpátiájukat, amolyan alternatív árnyékkormány tagjaiként.

Most Gyurcsány Ferenc van lépéskényszerben, kíváncsian várjuk, milyen mutatványt ad elő szombaton.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetnek

További híreink