Mallorcán és Görögországban is bajban vannak a szállodák

Hírek Sz. H.
A turisztikai szakemberhiány a Baleár-szigetek és Görögország turizmusát sem kíméli. A munkavállalók egy része a járvány alatt állást váltott, és esze ágában sincs visszatérni a szektorba.

Baleár-szigeteki szállodaüzemeltetők nem tudják garantálni, hogy a megszokott szolgáltatásokat, színvonalat és választékot fogják nyújtani ezen a nyáron – írta meg a turizmus.com egy mallorcai lap alapján. Szinte minden szállodai területről hiányoznak dolgozók, és a hotelek nem zárják ki, hogy végül képzetlen és munkatapasztalat nélküli munkatársakat kell alkalmazniuk.

Egy, a lapnak nyilatkozó szállodaigazgató elmondta: az álláshirdetésekre alig jelentkeznek képzett és tapasztalt szakemberek, ő pedig nem szívesen venne fel például német nyelvtudás nélküli recepcióst a négycsillagos szállodába, vagy olyan szobalányt, aki még soha életében nem végzett ilyen munkát. De könnyen lehet, hogy nem lesz más választása, ha beindul a szezon.

Azok a dolgozók, akik szezonális munkaerőként fixen náluk voltak bejelentve, és a pandémia alatt bértámogatást kaptak, nagyrészt a szállodában maradtak, de a többiek más munkát kerestek maguknak például az építőiparban, amely nem volt annyira kitéve a járványnak.

Ezenkívül a megoldatlan lakhatás, a magas bérleti díjak is elriasztják a spanyol szárazföldről Mallorcára vagy Ibizára érkező munkavállalókat. A szállodák annyira nem tudják megemelni a bért, hogy az valóban megérje az érdeklődőknek, egyedül azt tudják tenni, hogy megpróbálják a legideálisabb munkakörülményeket nyújtani, a lehető legkevesebb túlórával, legálisan, ami egyébként nem mindig jellemző a szigeteken.

A görögországi turisztikai ágazatban mintegy 50 ezer betöltetlen állás lehet a görög turisztikai vállalkozók szövetsége (Sete) becslése alapján. Mint az RND írja, miközben a turistaforgalom már a legtöbb szigeten meghaladja a 2019. évit, óriási a hiány szakácsokból, pincérekből, szobalányokból és baristákból.

A munkaügyi minisztérium próbál ugyan segíteni az ágazatnak, például a szakképzett munkaerő államilag szervezett kiközvetítésével vagy elektronikus állásbörzével, de magasabb bérek és jobb munkakörülmények nélkül aligha fog megoldódni a probléma – állapítja meg a cikk.

Borítókép: Clara Margais / DPA / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink