Májusi tőzsde: gyengébb muzsikaszó

Hírek
Májusban a Budapesti Értéktőzsde indexe 7,7 százalékkal esett. A legnagyobb forgalmú papírok közül ezúttal az OTP, a Mol és a Magyar Telekom is gyengébben muzsikált, a Richter Gedeon viszont emelkedett.

A tőzsde képviseletétől kapott tájékoztatás szerint a májusi kereskedés a BÉT azonnali részvénypiacán 282,7 milliárd forintot tett ki, a hónap utolsó napja egymaga 37 milliárd forintos forgalmat hozott, a napi átlagforgalom pedig 13,5 milliárd forintra nőtt a megelőző hónap 9,4 milliárdos forgalmához képest.

Ugyanakkor a múlt hónapban a Budapesti Értéktőzsde teljesítménye valamelyest elmaradt a nemzetközi piacokétól. Hiszen a legtöbb fejlett tőzsde 1-2 százalékos visszaeséssel megúszta, vagy akár kisebb mértékben növekedett is, a BUX viszont most 35357 ponton zárt, ami hónapkezdethez képest 7,7 százalékos mínuszt jelentett.

Az egész globális tőkepiacon bizonytalanságot keltettek a közel-keleti fegyveres konfliktus hírei. Hol optimizmust, hol borúlátást lehetett tapasztalni a várható, vagy éppen kevésbé várható Donald Trump – Kim Dzsongun csúcstalálkozó hírei kapcsán. A piac végül egyre inkább belefásult a naponta változó előjelű bejelentésekbe. Az euroszkeptikus olasz erők kormányra kerülése viszont valós riadalmat okozott az európai piacokon, nem véletlen, hogy májusban az olasz volt az egyik leggyengébben teljesítő fejlett európai tőzsde. Mindezek azonban általános hangulati elemek voltak, a gyengébb magyar teljesítményt így inkább a forint gyengülése, illetve a török devizapiacról érkező aggasztó hírek indokolhatták.

A vészesen gyengülő török lírához és a támadhatóvá vált török kötvénypiachoz ugyan a magyar piacnak nincsen túl sok köze, mert szerencsére a magyar deviza- és kötvénypiac egyáltalán nem sérülékeny, de azért a szokott fejlődő piaci mechanizmus érvényesült. Eszerint, ha egy fejlődő piacnak problémája van, akkor a befektetők minden más hasonló piacot is büntetnek – mondták a BÉT szakértői.

A vezető papírok közül az OTP 13,7, míg a MOL 14,1 százalékkal esett. Hozzájuk képest a Magyar Telekom 7,8 százalékos lemorzsolódása már jobb eredmény, hát még a Richter Gedeon 1,8 százalékos emelkedése. A közepes, illetve kicsi papírok között is jellemző volt a 10-13 százalékos korrekció, ilyet szenvedett el például az Appeninn, az FHB, a Waberer’s vagy éppen az Altera is.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink