Májusban is padlón volt a turizmus

Hírek figyelo.hu
Minimálisan különbözik csak a májusi szálláshelyi statisztika az áprilisitól, a vendégéjszakák száma ekkor már nem 97, hanem 93 százalékos mínuszban volt az előző évhez képest, köszönhetően a belföldi vendégéjszakák számában mutatkozó emelkedésnek.

A pandémia miatt elrendelt nemzetközi utazási korlátozások és karanténszabályok nyoma egyértelműen látható a KSH kedden közzétett gyorsjelentésében, miszerint

májusban a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98, a belföldi vendégeké 86 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek száma 99 százalékkal, a belföldieké 87 százalékkal maradt el a bázistól.

Az egyébként szokásos nagyjából fele-fele arány helyett most az összes vendégéjszaka 88 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A külföldi vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év májusi értékének 1 százalékát sem érte el.

A kereskedelmi szálláshelyek, a szállodák, panziók, kempingek, üdülőháztelepek, valamint közösségi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 93 százalékkal elmaradva a tavalyitól mindössze 3 milliárd forintot tett ki, az idei évben elért 87 milliárdból. A májusban nyitva tartó 1763 kereskedelmi szálláshely ötödében egyáltalán nem volt vendégforgalom.

A március óta tartó meredek zuhanás következtében a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma május végére 56 százalékkal, az árbevétel 53 százalékkal maradt el a 2019 első öt hónapjában mérttől.

(Borítókép: A koronavírus-járvány miatt korábban nem közlekedő Budavári Sikló július 1-jén, az újraindítás napján. (MTI/Mónus Márton)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink