Májusban is nőttek az ipari termelői árak

Hírek MTI

Májusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 2,6 százalékkal csökkentek, ezen belül a feldolgozóipar árai 1,9 százalékkal, az energiaipar árai (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,0 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az ipari exportértékesítés árai 3,9 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a feldolgozóiparban 5,4 százalékkal nőttek. Együttesen a termelői árak 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon – a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában – is érezhető volt.

Az év első öt hónapjában a belföldi értékesítés árai 1,0 százalékkal, az exportértékesítéséi 4,8 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal magasabbak voltak, mint a múlt év azonos időszakában.