Májusban dübörgött az építőipar

Hírek Figyelo.hu
Több mint 11 százalékkal nőtt az új, és a teljes szerződésállomány is, az építőipari termelés májusban 18,7 százalékkal, az első öt hónapban pedig 1,3 százalékkal haladta meg a tavalyit a KSH csütörtöki jelentése szerint.

Egy év alatt 18,7, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján – közölte a KSH csütörtökön. Az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 1,3 százalékkal emelkedett, az előző hónapig az összesített időszaki mérleg mínuszban volt.

Az építőipari gyorsjelentés szerint ellentétesen alakult a két építményfőcsoport termelése,

miután az épületeké 38,6 százalékkal volt magasabb a 2020. májusi, rendkívül alacsony bázisnál, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal csökkent.

A három építőipari ágazat közül az épületek építésének termelése 43,9 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építése 7,3 százalékkal kisebb lett. A speciális szaképítésben 22,9 százalékkal bővült a termelés.

A májusban megkötött új szerződések volumene 11,8 százalékkal meghaladta a tavaly májusit, a teljes szerződésállomány pedig 11,3 százalékkal volt nagyobb.

Az épületek építésére kötött új szerződések volumene 29,2 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 3,2 százalékkal alacsonyabb volt a 2020. májusi bázisnál. Az összes szerződés között az épületek építésére vonatkozók volumene 21,9, az egyéb építményeké 4,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Alapanyagár: elővételi joga lett az államnak

(Borítókép: Az épülő Grand Corvin 2 lakópark (balról) Budapesten 2021. június 23-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink