Május végéig lehet beváltani a rezsiutalványokat

Hírek MTI

Május 31-éig lehet felhasználni a 2019-ben kapott rezsiutalványokat, de a járvány miatt csak a postán – emlékeztetett Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár hétfőn a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára azt kérte, hogy senki ne hagyja utolsó pillanatra az utalványok felhasználást, különös tekintettel arra, hogy május 31. pünkösd vasárnapra esik.

Fónagy János javasolta, hogy az idősebb, a járvány miatt veszélyeztetett korosztály az utalványok beváltását bízza a család fiatalabb tagjaira. Ha pedig erre nincs lehetőség, a hatvanévesnél idősebbek közvetlenül a nyitás után keressék fel postát, akkor ugyanis elsőbbséget élveznek – tette hozzá.

Felidézte:

az utalványra mintegy 2,6 millió nyugdíjas volt jogosult tavaly ősszel. Az utalványok 98 százalékát – mintegy 22,5 milliárd értékben – átvették, az átvett utalványok 97 százalékát pedig – csaknem 22 milliárd forint értékben – fel is használták a nyugdíjasok gáz- és villanyszámláik kiegyenlítésére.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy az utalványokat kizárólag földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás kifizetésére lehet felhasználni, és készpénzre nem váltható. A befizetésnél az utalványokon szereplő összeget csak készpénzzel lehet kiegészíteni. Az utalvány nem névre szóló, azt bárki átadhatja rokonának, ismerősének.

Azt is mondta, hogy a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet tájékoztatást kérni a részletekről. Az államtitkár megköszönte a Magyar Posta dolgozóinak áldozatos munkáját a koronavírus-járvány idején.

Fónagy János kitért arra, hogy a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés, majd az Erzsébet-utalványok és a rezsiutalványok biztosítása

azt a következetes kormányzati célt szolgálják, hogy az idősebbek is részesüljenek a gazdaság jó eredményeiből. A kormány az idősek támogatását különösen fontosnak tartja, hiszen ők egész életüket ledolgozták ezért az országért

– fogalmazott.

Hozzátette: ezért döntött úgy a kormány, hogy 2021-től visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, ezen felül a nyugdíjasok a gazdaság eredménye alapján továbbra is jogosultak nyugdíjprémiumra.

(Borítókép: 2020.02.24. Szeged. Ősszel az áram, míg januárban a gázszámlát rendezték sokan a kormánytól kapott rezsiutalvánnyal. Továbbra is vannak, akik még nem használták fel. Május végéig lehet felhasználni a rezsiutalványokat. Fotó: Frank Yvette (FY) Délmagyarország)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink