Majdnem 70 millió gyerek él szegénységben a világ leggazdagabb országaiban

Hírek
Az ENSZ Gyermekalapja hozott nyilvánosságra egy kutatást, ami szerint 2019 és 2021 között több mint 69 millió gyerek élt szegénységben a világ leggazdagabb országaiban.

Az utóbbi években elért eredmények ellenére még mindig több mint 69 millió gyerek él a szegénységi küszöb alatt a világ 40 leggazdagabb országában, azaz öt gyerekből több mint egy – jelentette be kedd este az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). Az ügynökség szerint 2012 és 2014, valamint 2019 és 2021 között a szegénységben élő gyerekek száma nyolc százalékkal csökkent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió vizsgált, mintegy 40 országában élő 291 millió gyerekéből.

2021 végére a szegénységben élő gyerekek száma azonban még mindig több mint 69 millió volt.

A szervezet részéről Viktor Nyland rámutatott arra, hogy a megfelelő ételek, illetve a fűtött otthon hiánya fenyegetést jelent a gyerekek testi és mentális jóllétére. Az UNICEF a jelentésben a többi között gyermekvédelmi eszközök hatékonyabb felhasználását és az állam szigorúbb közbelépését javasolja, rámutatva arra, hogy egy ország virágzó gazdasága még nem jelenti automatikusan azt, hogy az ott élő gyerekek kijutnak a szegénységből.

A legnagyobb visszaesések éppen a legtehetősebb országokban tapasztalhatók a gyermekszegénység terén: az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Izlandon.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink