Magyarországról szerez be dízel üzemanyagot Ukrajna

Hírek Moszkovits János

Megállapodást írt alá az Ukrtransznafta vállalat a magyar Mol társasággal havi 35 ezer tonna gázolaj szállításáról

– közölte szerdán az rbc.ua hírportál saját forrásaira hivatkozva, vette észre a karpat.in.ua magyar nyelvű hírközlő. Magyarországról a gázolajat a Kárpátaljáig tartó Szamara-Nyugat termékvezetéken fogják továbbítani, amit nemrégiben kobozott el az ukrán állam az őrizetben lévő Viktor Medvedcsuk politikus-üzletembertől, az orosz államfő komájától.

Az rbc.ua üzemanyag-piaci forrásai szerint a szerződést a múlt hét végén írták alá, és a napokban fogják bejelenteni.

A felek megállapodtak havi 35 ezer tonna gázolaj továbbításának a műszaki feltételeiről.

Ez a mennyiség rendkívül kicsi az ukrán piac igényeihez képest, de jelenleg még ez a tétel is hiányzik. A Mol a legjobb esetben is csak ötezer tonnát tud biztosítani a hírportál informátorai szerint, a fennmaradó mennyiséget más forrásból próbálják biztosítani.

Az európai piacon tapasztalható hiány mellett nehéz arra számítani, hogy a következő hónapokban 50 ezer tonnát meghaladó mennyiségű gázolaj érkezzen Magyarországról – mondta Volodimir Omelcsenko, a Razumkov Központ (kijevi tanácsadó intézet) energiaprogramokért felelős igazgatója.

A Medvedcsuk-féle termévezeték kapacitása elvileg lehetővé teszi akár évi 2 millió tonna kőolajtermék Magyarországról történő szállítását is. Omelcsenko szerint ez a leggyorsabb és legolcsóbb lehetőség az ukrán üzemanyagimportra. Olcsó, mert a Mol olajtermékeinek a nagy részét orosz kőolajból állítja elő, mutatott rá Omelcsenko.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink