Magyarországon is felfuthat a készházpiac

Hírek Figyelő
Már a jövő évben elkezdheti a termelést a sóskúti modulházgyár. A BUILD IT Mérnökiroda Kft. beruházásának köszönhetően – amely a Magyar Multi Program támogatását élvezi – évente 100 készház készülhet el az új üzemben.

Magyarországon is felpöröghet a készházépítési-piac. Jövőre adhatják át a BUILD IT Mérnökiroda Kft. Magyar Multi Program támogatásával épülő, évente 100 ház összeszerelésére alkalmas modulházgyárát; a gyártó a várhatóan néhány éven belül Magyarországon is felpörgő készházépítési-piacon 4-5 százalékos piaci részesedésre számít – adta hírül a távirati iroda.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a beruházó több mint 1,556 milliárd forintot nyert a pályázaton a Pest megyei Sóskúton épülő üzemre, a projekt teljes költsége a gyártósorral együtt meghaladja a 3,112 milliárd forintot.

A moduláris készház-technológiát a BUILD IT Mérnökiroda a ModulWood Zrt.-vel fejleszti. Az építmények elemeit a helyszínre szállítva rakják össze autódaruval, az összeállítás körülbelül 10 napot vesz igénybe, tehát akkor is versenyképesek, ha a lehető leggyorsabban kell jó minőségű lakóépületeket átadni.

A társaság szerint a beruházást az egyre nagyobb megrendelői igények indokolják: belföldön elsősorban a fiatal, tehetősebb vásárlók érdeklődésére számítanak. A magyarországi piac ugyanakkor még viszonylag szűk, hiszen évente csupán 2000-2200 készház épül, miközben Csehországban körülbelül 3500, Ausztriában 5000 darab. Nagyobb érdeklődés tehát inkább külföldről várható, akár árvíz vagy háború utáni újjáépítésekben is hasznosak lehetnek a modulházak.

A gyártó ugyanakkor bízik a belföldi piac fejlődésében, számításaik alapján a készre szerelt házak 5 éven belül 30-40 százalékkal részesedhetnek a családi házas építkezésekből. A BUILD IT Mérnökiroda ebből 4-5 százalékos piaci arányt érhet el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink