Magyarországon bruttó 395 ezer forint az átlagkereset

Hírek MTI

Az első félévben a bruttó átlagkereset 395 ezer forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 600 forint volt, mindkettő 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Júniusban a bruttó átlagkereset 421 700 forint volt, 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kiugró júniusi növekedést jelentős részben az egészségügyi dolgozóknak kiosztott 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatással magyarázta a KSH.

A reálkereset 6,3 százalékkal emelkedett az első félévben, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,4 százalékos növekedése mellett. A júniusi reálkereset 12,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A legalább 5 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál 9,1 százalékkal nőttek a keresetek, a költségvetési szektorban tavaly júniushoz képest 30,3 százalékos, a közfoglalkoztatottak nélkül 29,8 százalékkal nőttek a keresetek az egészségügyi dolgozóknak kifizetett jutalmaknak köszönhetően.

A versenyszférában is erősödött a bérdinamika

A részletekből kiderül, hogy a költségvetési szférában mutatkozó több mint 30 százalékos bérnövekedés egyértelműen az egészségügyi juttatások emelkedése miatt alakult ki – írja kommentárjában Virovácz Péter, az ING elemzője.Ugyanakkor az oktatás területén is 14,5 százalékkal nőttek a keresetek.

A versenyszférában szintén erősödött a bérdinamika. A 10,8 százalékos júniusi béremelkedés az idei év legmagasabbja. Itt főként a feldolgozóiparban nőttek jelentősen bérek. Ez vélhetően összefüggésben van a gyártósorok újraindulásával, aminek következtében a foglalkoztatottak már nem csak az alapbérüket keresték meg. A szálláshely-szolgáltatás vendéglátás ágban is kétszámjegyű bérnövekedés volt. Itt vélhetően a kormányzati bérkiegészítő programok hatását látjuk visszaköszönni.

Összességében tehát a júniusi kiugrás után a következő hónapokban lassabb bérdinamikát látunk majd, de a nyár végéig fennmaradhat a kétszámjegy-közeli növekedés a munkaerőpiaci programok következtében. Az év első felében látott 9,9 százalékos bérnövekedés tehát akár még tartható is lehet az év második felében. 2020 egészében 9-10 százalék körüli lehet a bérek emelkedése.

(Borítókép: Ládát pakolnak dolgozók a Szende Pince szüretén a palkonyai Irsai Olivér szőlőültetvényen 2020. augusztus 14-én. (MTI/Sóki Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink