Magyarországnál kevés nyitottabb ország van

Hírek Károly Gábor
Magyarország a világ egyik legnyitottabb gazdasága – mondta Szabó István Attila, az EXIM vezérigazgató-helyettese a Figyelő „Növekedés és innováció az export tükrében” című TOP200 konferenciáján.

A World Economic Forum (WEF) minden évben kiad egy kockázati riportot, amelyben olyan lehetséges eseményeket vizsgálnak, amelyek bizonyos valószínűséggel bekövetkezhetnek.

A nagy valószínűséggel bekövetkező, nagy hatású események között leginkább környezeti, a környezetünkkel kapcsolatos problémák találhatóak – emelte ki Szabó István Attila. Ezek a környezeti kockázatok lehetnek a világ gazdaságára a legnagyobb hatással. Ezzel szemben a WEF riportja alapján a gazdasági lassulásnak lehet a legkisebb hatása, és ennek a lehető legkisebb a bekövetkezési lehetősége is.

A közepes valószínűségű veszélyforrások leginkább geopolitikai kockázatok, míg a gazdasági jellegű problémák bekövetkezése kevésbé valószínű, hogy kockázatot okoznak a jövőben. Szabó István Attila szerint a legkockázatosabbak a társadalmi típusú problémák, azon belül is a migráció, hiszen ezeknek a problémáknak van a legnagyobb hatása a többi kockázati tényezőre is.

Szinte kivétel nélkül minden egyes ágazatra elmondható, hogy azok egyre inkább tudásigényesebbek.

Ha valaki ma vág bele egy vállalkozásba, sokkal nehezebb dolga van, mint például 50 évvel ezelőtt. Szabó István Attila szerint Magyarország eddig ennek haszonélvezője volt: alacsony költségű, képzett munkaerő állt rendelkezésre, ma ez már nincs így – utalt a munkaerőhiányra az EXIM vezérigazgató-helyettese.

Az első 10 exportpartnerünk a termékkivitel 68 százalékát fedi le, csak Németország egyedül körülbelül a harmadát adja.

A gazdasági nyitottság tekintetében Magyarország a világ közel 200 országából a 10. helyen áll.

Évi 300 milliárd forint hitelkihelyezés

Az idei év végére az EXIM – a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) intézménypárosának – hitelállománya nagyságrendileg eléri a 900 milliárd forintot, míg a biztosítási állománya közel 300 milliárd forintra rúg. A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy immáron az ötödik éve, minden egyes évben legalább 300 milliárd forintnyi új hitelt folyósítanak. Az év végére várhatóan ügyfeleik száma meg fogja közelíteni a 2000-et, amiből nagyjából 1600 a kkv.

„Az a tervünk, hogy minden második exportáló kkv az ügyfelük legyen”

– tette hozzá Szabó István Attila.

Címlapkép: Kallus György / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink