Magyarország szembemegy a világtendenciával

Hírek Dombi Margit
Az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ pár hónapja publikált jelentése szerint miközben a meddő párok száma folyamatosan növekszik, a kezelések hozzáférhetősége a magas költségek miatt csökken. Magyarországon viszont, a világtendenciával ellentétesen – köszönhetően a kiépülőben lévő TB-finanszírozású meddőségi centrumhálózatnak – a hozzáférés érezhetően javul. A legújabb meddőségi centrumot nemrégiben nyitották meg Debrecenben.

Magyarországon kormányzati politikájának fókuszában van a családalapítás, nem kis részben ennek köszönhető, hogy az utóbbi tíz évben megnőtt és Európa más országaihoz képest magas a gyermekvállalási kedv; az abortuszok száma megfeleződött, a házasságkötések száma pedig, megduplázódott. A családpolitika egyik egészségügyi vonatkozással is rendelkező prioritása ma az, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, az újszülöttek pedig egészségesen hagyhassák el a szülészeteket. Ez utóbbi területen örvendetes előrelépés, hogy az ellátás fejlődésének köszönhetően nem csak az évleszületések száma ugrott meg jelentősen, de az életben maradó koraszülöttek száma is. A Debreceni Egyetem újszülöttgyógyászati tanszékét, valamint gyermekgyógyászati klinikáját évtizedekig vezető Balla György professzor tájékoztatása szerint a nagyon kis súlyú újszülötteknél korábban jellemző tragikusan rossz arány is megfordult – a számok igen beszédesek: míg tíz évvel ezelőtt kilenc egy kilogramm alatti újszülöttből csak egyet tudtak hazaengedni, ma már kilencen hagyják el életképesen a klinikákat.

Mindez azonban még mindig csak arra elegendő, hogy lassítsa a népességfogyást. Érezhetően hozzájárulhat viszont, a népességszám növekedéséhez, ha az egészségügy eredményeket tud felmutatni a meddőség kezelésében, és valóban minden vágyott gyermek megszülethet. Ezt szolgálja az a már folyamatban lévő program is, aminek keretében belátható időn belül minden megyében jól felszerelt TB-finanszírozott meddőségi központ nyílik. Ennek fontosságát a szakemberek szerint azért nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert a terméketlenek aránya Magyarországon hasonló a világátlaghoz, ami azt jelenti, hogy minden hatodik ember, vagyis, a lakosság 17,5 százaléka érintett ebben a problémában. Vagyis, megfelelően kiépített, megfelelően működő meddőségi kezelésekkel több tízezer vágyott és kívánt gyermek világra jöttét lehet előmozdítani.

Egy pár esetében meddőségre akkor kell gyanakodni, ha 12 hónapi normál együttlét eredményeként sem jön létre várandósság. Mivel a meddőség eshetősége az életkor előrehaladtával növekszik, ha a gyermeket akaró pár nő tagja 35 év feletti, már hat hónap után célszerű szakemberhez fordulni. Meddőség gyanúja esetén életkortól függetlenül az eredménnyel kecsegtető eljárás az, ha a pár mindkét tagja átesik a szükséges kivizsgálásokon, illetve kezelésen. A meddőségben érintett férfiak és nők aránya ugyanis, megközelítőleg azonos.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központját vezető Szabó Zoltán professzor tájékoztatása szerint új meddőségi centrumuk évente minimálisan kétezer pár kivizsgálásával és kezelésével számol. Fel vannak készülve arra is, hogy párok kivizsgálását, terápiás ellátását a központ falain belül egyszerre kezdjék meg, illetve, végezzék el, beleértve az esetenként szükségessé váló kisebb műtéteket is. Ezzel az országosan egyedülálló megoldással hónapokat, vagy akár éveket is meg tudnak takarítani a hozzájuk forduló párok számára. Ha az általuk végzett – a páciens számára kevesebb megterheléssel járó inszeminációs kezelés nem vezet eredményre, a párokat tovább küldik a DE Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrumába, ahol a lombik kezelést elvégzik. Mivel a két centrum egységes irányítás alatt működik, szükség esetén ez az utóbbi kezelés is az átlagosnál jóval gyorsabban válik elérhetővé a gyermekre vágyó párok számára.

Borítóképen a nemrég átadott meddőségi centrum Debrecenben. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink