Magyarország korszakhatárhoz ért

Hírek
A  német ipar gyengélkedése nem látszik meg a magyar termelésen – mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 57. Vándorgyűlésén.

Korszak határon vagyunk, ami 2019-től 2021-ig tarthat, ugyanis a konjunkturális ciklus véget ér, ráadásul új uniós intézmények lesznek és Amerikában is elnökválasztásra készülnek. A romló külső környezet egyszerre hat majd az EU-ra és ezen belül Magyarországra. Recesszióról még nem beszélhetünk, de a várakozások 2012 óta nem voltak ennyire kedvezőtlenek. A német ipar 12 hónapja lejtmenetben van, azonban a korábbi, fél éves lekövetése nem látszik a magyar iparon. Az autógyártás egy főre eső hozzáadott értéke Magyarországon jelentősen jobb, mint Németországban, de még a régiós országoknál is kedvezőbben állunk – írja a Világgazdaság.

Hosszútávon viszont ez nem kedvező, ugyanis a modernizációs folyamatok nem nálunk jelennek meg első körben.

A potenciális gazdasági növekedés 3,5 százalékos volt, ami jelentősen magasabb a 2010-es értéknél. Ehhez 1,6 százalékpontot tesznek hozzá a kormányzati intézkedések, így idén 4,3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Lényeges, hogy az uniós források csupán 0,2 százalékponttal támogatják a GDP-növekedést. A nemzetközi helyzet azonban válság közeledtét jelzi. A hozamokon és az arany iránti kereslet emelkedésén túl a befektetők pesszimizmusa is megjelent. Ugyan lassulás van, azonban ebből nem biztos, hogy recesszió lesz. Az USA elmúlt 90 évében kilenc válság volt, de ebből mindössze négy hozott jelentős krízist, a gazdaság teljesítménye azonban ekkor sem feltétlenül esett jelentősen, mivel jelenleg nincsenek olyan toxikus eszközök a gazdaságban, mint a 2008-as subprime válság idején, ezért a mostani megingás kisebb lehet – olvasható a portál cikkében.

A magyar államháztartás helyzete sokat javult a válság óta, a külső adósság, az adósságráta csökkent és a 2020-as költségvetésbe GDP-arányosan 1 százalékos tartalék van, 1 százalékos deficit mellett.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További híreink