Magyarország is szóba jöhet az új Huawei-gyár helyszíneként

Hírek VG
Magyarország a Huawei Technologies kiemelt európai központja marad, és arra is van esély, hogy a kínai telekommunikációs óriás újabb gyárat telepít ide, bár a tervezett európai üzem helyéről még nincs döntés – mondta a https://www.vg.hu/vilaggazdasag/vilaggazdasag-kulfoldi-gazdasag/gyarat-hozna-europaba-a-huawei-1931649/ Vu Pi-csiang, a Huawei magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

A legfrissebb hírek szerint gyárat létesít Európában a Huawei. Helyszínként Magyarország is szóba jöhet?

Miután az Egyesült Államok feketelistára tett bennünket, az ottani tevékenységeinket, üzletünket, a kutatás-fejlesztést Kanadába költöztetjük, egyes tevékenységeinket pedig Európába hozzuk, ahol a befektetéseink amúgy is meredeken emelkedtek az elmúlt években. Az üzem többek közt telekommunikációs vezetékes és mobilhálózatokhoz gyártana eszközöket. Arról egyelőre nincs információnk, hogy hova kerül az új gyár, de Magyarország nagyon jó pozícióban van. Itt már jelen vagyunk, sőt több mint tíz éve itt van az európai ellátóközpontunk. Ha az európai üzletünk bővül, abban Magyarország mindenképpen fontos szerepet fog betölteni – mondta a Világgazdaságnak Vu Pi-csiang, a Huawei magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

Az európai országokra jelentős nyomást gyakorol az Egyesült Államok, hogy ne engedjék részt venni a Huaweit az 5G-s telekommunikációs hálózataik kiépítésében. Mégis, hol van jó esély arra, hogy szerepet kapnak?

A legtöbb európai országgal jól tudunk együttműködni, kevesen hallgatnak ezen a téren az amerikaiakra. Több helyen már elindítottuk a szolgáltatást a helyi partnereinkkel. Kiváló az együttműködés például az Egyesült Királysággal, Németországgal és Franciaországgal, vagy Közép-Európában Magyarországgal, Ausztriával, Szlovákiával. A héten épp a német Telefonica 5G-s hálózatépítésének a felét nyertük el.

És a csehek vagy a lengyelek? A lengyelek különösen jó kapcsolatokat ápolnak az amerikaiakkal.

Bízunk benne, hogy a kormányaik a fogyasztók érdekében helyes döntést fognak hozni. A legjobb technológiát és költséghatékony megoldásokat kínálunk, és ami jó az embereknek, az jó az országnak is. Az Egyesült Államoknak pedig nincs bizonyítéka az ellenünk felhozott vádak alátámasztására. Európával kapcsolatban bizakodóak vagyunk, nagyon nyitott és fair piacokról van szó. A kiberbiztonságot a legtöbb országban elsősorban technológiai és nem politikai ügynek tekintik. Az Egyesült Királyságban, Brüsszelben és Németországban például külön kiberbiztonsági átláthatósági központokat hoztunk létre, itt bárki betekinthet a forráskódjainkba, tesztelhet. Ezzel épp az a célunk, hogy az ügyfelek vagy akár a kormányok is ellenőrizhessék, hogy nincs szó semmilyen hátsó kapuról, szándékosan beépített kiberbiztonsági résről. Úgy vélem, nem lesz nehéz erről meggyőzni a kormányokat.

.

Borítófotó: Richard Yu, a Huawei kínai távközlési vállalat fogyasztói üzletágának vezetője beszél a cég újdonságait bemutató előadáson Münchenben 2019. szeptember 19-én. (MTI/EPA)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink