Magyarország az Európai Unió élvonalába tartozik a közbeszerzési eljárások átláthatósága alapján

Hírek
Egyre tisztábbak és átláthatóbbak a közbeszerzések, folyamatosan csökken az egyajánlátos eljárások száma. Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint Magyarország az európai uniós országok között az élvonalhoz tartozik transzparencia tekintetében.  

Rigó Csaba a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke arról beszélt, hogy az első nyolc hónapban a nagy értékű közbeszerzési eljárások több mint 88 százalékát nyílt eljárásként folytatták le, az eljárások 85 százaléka zajlott le eredményesen, amelyekre felhívásonként átlagosan 8 ajánlat érkezett. A hatóság statisztikái szerint az egyajánlatos eljárások aránya az első fél évben 17 százalék volt, 2016 azonos időszakához képest mintegy 3 százalékkal csökkent.
A közpénzek elköltésének nyilvánossága szempontjából jelentős eredményként értékelte, hogy az első félévben csaknem 40 százalékkal csökkent a hirdetmény nélküli eljárások száma az elmúlt év azonos időszakához képest.  A Közbeszerzési Döntőbizottság az első nyolc hónapban 525 jogorvoslati eljárást folytatott le, amelyből 155 esetben állapított meg jogsértést, csaknem 365 millió forint bírságot kiszabva – ismertette. 

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a közbeszerzésekre vonatkozó valamennyi adat az interneten keresztül elérhető, ezért az ország a közbeszerzési eljárások átláthatósága szempontjából uniós összehasonlításban az élvonalhoz tartozik, olyan országokat megelőzve, mint Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország.

Borítókép: Győr – Pál Zoltán alkotása, a PULZUS című szobor. A hatalmas, forgatható lencse egyszerre tükrözi és befogja a teret, a várost, az embereket, így nyútjva folyamatos élményt az arra járóknak…

Ezek is érdekelhetnek

További híreink