Magyarelleneség a román focipályán

Hírek
A magyarokat és Magyarországot gyalázó obszcén rigmusok és petárdázás miatt levelet intézett a Román Labdarúgó Szövetségnek (FRF) és a játékvezetői testülethez Szondy Zoltán, a Futball Klub Csíkszereda elnöke, miután az észak-romániai Botoșani-ban az U19-es csapat játékosait szidalmazták a vendéglátócsapat szurkolói.

Az FK Csíkszereda U 19-es csapata szerdán a harmadik osztályban játszó FC Botoșani együttesével mérkőzött meg a labdarúgó Románia Kupa első fordulójában. A székely fiatalok kiestek a kupából, miután emberhátrányban egyenlítettek, de az 1–1-es döntetlent követő büntetőpárbajt elvesztették.

A mérkőzésen néhány helyi szurkoló rendkívül ellenséges hangulatot teremtett, a drukkerek petárdáztak, magyarellenes rigmusokat daloltak, ugyanakkor a tizenegyeseknél obszcén bekiabálásokkal próbálták megzavarni a piros-fekete mezeseket. A magyarellenes megnyilvánulásról a csíkiak egy rövid videót töltöttek fel a klub Youtube-csatornájára, a teljes meccsösszefoglaló itt érhető el.

„A helyi szurkolók petárdáztak, magyarellenes rigmusokat kiabáltak végig és sok olyan történt, ami nem a futballpályára való, de az aki ma Romániában magyarként futballozni akar, annak ezzel szembesülnie kell, különösen úgy, hogy magyar csapatként vagyunk benne a bajnokságban. A rendezők igyekeztek rendet tartani, de ettől függetlenül rányomta a bélyegét a mérkőzésre, viszont nem ment fel senkit a vereség alól" – idézi Purguly Árpád edzőt az fkcsikszereda.ro.

Szondy Zoltán emlékeztette az illetékeseket, hogy nem ez volt az első eset, amikor a klubjuk játékosai magyarellenességgel szembesültek, de most ezek a skandálások majdhogynem végigkísérték a találkozót, s az a legaggasztóbb, hogy a játékvezető nem állította meg a mérkőzést, holott a szabályzat egyértelmű ebben a kérdésben.

Októberben a romániai első osztályban játszó sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK vezetősége tett panaszt a futball szövetségnél, mert a FCSB (volt Steaua Bukarest) szurkolói gyalázták a magyarságot, de ez sem az első eset volt a román bajnokságban. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által létrehozott Mikó Imre Jogsegély Szolgálat néhány hete az ügyben feljelentést tett a romániai diszkriminációellenes hatóságnál.

Borítófotó: fkcsikszereda.ro

Ezek is érdekelhetnek

További híreink