Magyarból kevesebb, külföldiből egyre több érkezik a hazai szálláshelyekre

Hírek vg.hu
Csak a külföldi vendégforgalom növekedése táplálja a turizmust – írta meg a Világgazdaság. A KSH adatközlése szerint az év első negyedében a vendégek száma 6,7, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nagyobb volt az előző évhez viszonyítva.

Áprilisban a vendégek száma 6,7, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően a KSH mai turisztikai adatközlése szerint. Az év első harmadában a belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, amelyek árbevétele 34 százalékkal nőtt.

Az év első harmadában, január és április között 8,4 százalékkal kevesebb belföldi és 13 százalékkal több külföldi vendégéjszakát regisztráltak a hazai turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában. Áprilisban 6,7 százalékkal nőtt a vendégszám és 1,2 százalékkal a vendégéjszakák száma a külföldi forgalom bővülése nyomán.

A Világgazdaság cikke szerint a turisztikai szálláshelyekre érkezett 543 ezer külföldi vendég összesen 1,5 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 402 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 7,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 14 százalékkal bővült 2022 áprilisához képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 67 százalékát regisztrálták. Összesen 20 119 turisztikai szálláshely, ezen belül 2355 kereskedelmi, illetve 17 764 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken folyó áron 16 százalékkal többet, 2,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink