Magyar tőkéből épül a legnagyobb erdélyi takarmánygyár

Hírek
Szerdán rakják le az alapkövét a Maros megyei Kerelőszentpálon 15 millió eurós befektetéssel épülő takarmányüzemnek. Romániában ez lesz a legnagyobb magyar tőkéjű mezőgazdasági beruházás. A rendezvényre hivatalos Magyar Levente, a Magyar Külügyminisztérium államtitkára és Petre Daea, román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter - adja hírül a maszol.ro.

A zöldmezős beruházást a szatmárnémeti székhelyű UBM Feed Románia kft. hajtja végre. A 2015-ben bejegyzett vállalkozás többségi tulajdonosa a magyarországi UBM cégcsoporthoz tartozó, takarmánygyártással és -kereskedelemmel foglalkozó UBM Feed kft.
A vállalat kisebbségi tulajdonosai két romániai cég: a gabonakereskedelemmel, valamint takarmányimporttal és –forgalmazással foglalkozó East, illetve az Oprea Avi Com. Ez utóbbi egy mezőkirályfalvi, baromfitenyésztésre és baromfihús forgalmazására szakosodott vállalat, amely sok erdélyi boltba forgalmazza termékeit.

„Miután éveken át importáltak takarmányt, a beruházók felismerték, hogy ebben a térségben szükség van egy nagy kapacitású termelő egységre, hiszen hiába fejlett az állattenyésztés, modern gyártkópacitásból hiány van” – nyilatkozta a Ziarul Financiar napilapnak Laczkó Dénes, az UBM Feed Románia vezérigazgatója.

Kerelőszentpálon idén júniusban kezdődtek a munkálatok, mostanáig az üzem csarnoka készült el részben, mostantól épül majd a technológiai torony, amelybe elhelyezik majd a takarmánygyártó berendezések. Egy év múlva lesz üzemképes a gyár.
A beruházás értéke 15 millió euró, műszaki felszereltségét tekintve az üzem nemzetközi viszonylatban is modernnek számít majd. 25 embernek fog munkát adni, s csúcsra járatva óránként 30 tonna, éves szinten 220 ezer tonna takarmányt állít majd elő. „A takarmány előállításához szükséges gabonát főleg Maros megyéből, illetve Erdélyből fogjuk beszerezni. Évi 130 ezer tonna gabonára lesz szükségünk” – jelentette be az UBM Feed Románia vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink