Magyar tini nyerte a neves kínai versenyt

Hírek
Félezer versenyző közül aranyérmet szerzett a 32. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny magyar résztvevője, a 16 éves Szegedi Melinda, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója.

Idén Kelet-Kínában, Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangzhou-ban került megrendezésre a 32. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny (China Adolecents Science and Technology Innovation Contest), mely a napokban, augusztus 14-e és 19-e között zajlott le. A megmérettetésen Magyarországot Szegedi Melinda, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettje képviselhette. Ő a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a MATEHETSZ támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utazott ki a versenyre. A magyar delegációt Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűritagja vezette.

A legjobb nemzetközi projekteket is díjjakkal jutalmazták. A magyar versenyző az „E-fásli: Peltier-elven alapuló termoelektromos hűtőrendszer” c. pályamunkájával nyert. Ez egy hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas, különböző testtájakra feltehető eszköz. A nemzetközi projektek közül tehát ez az aranyérmet nyerte el. A díjátadón részt vett Li Yuanchao, a Kínai Népköztársaság alelnöke is.

A „China Adolescent Science & Technology Innovation Contest” elnevezésű versenyt 1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban. A verseny célja, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást és tanulást a diákok között tudományos és műszaki területen. A versenyre évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról. Idén külföldről több mint 20 országból, közel 100-an vettek részt a versenyen.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink