Magyar-tatár vegyesvállalat alakult

Hírek
A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) alma-, szamóca- és burgonyaültetvényeket, termesztési technológiát, valamint szakértői támogatást is biztosít a Tatár Köztársaság mezőgazdasági és élelmiszertermelési hatékonyságának növekedéséhez. A Magyar Nemzeti Kereskedőház közreműködésének köszönhetően az MKSZN és a Tatár Köztársaság Agrárinnovációs és Beruházási Központja (RACIN) vegyesvállalat létrehozásáról is megállapodott, így az együttműködési területek tovább bővülhetnek.

Tekintettel arra, hogy a FÁK országokban hatalmas a kereslet a kiváló minőségű magyar élelmiszerekre, kertészeti szaporítóanyagokra, agrár technológiákra, szakértelemre és tapasztalatra, az MNKH és az MKSZN az elmúlt több mint egy évben kiemelt hangsúlyt fektetett a konkrét üzleti lehetőségek beazonosítására. A kereskedőház exportpromóciós szakmai támogatásának eredményeként az MKSZN több lépcsőben, újabb és újabb sikereket tudott realizálni a Tatár Köztársaságban.

A vegyesvállalat létrehozása tulajdonképpen mérföldkőnek számít a kétoldalú agrárkapcsolatokban. Megalakulását széleskörű állami támogatás övezi mind magyar, mind orosz részről. A további együttműködések eredményeként több száz hektár területen kezdődhet meg ültetvények létrehozása, valamint további területeken indulhat el közös tudományos kutatás, magyar gyümölcs- és burgonya fajták adaptációs vizsgálata, termesztése a Tatár Köztársaságban. Az együttműködés lehetőséget biztosít további magyar cégek számára a Tatár Köztársaságon túl egyéb FÁK országokban és az eurázsiai térségben való piaci megjelenésre is.

A tatárokkal emlékeim szerint már a XIII. században is jól együttműködtünk, ügyesek voltak például a nyilazásban és jól forgatták a kardot. Pedig valójában nem is tatárok voltak itt, hanem mongolok. Őket nevezték a magyar történetírók tévesen tatároknak. Mégpedig valószínűleg azért, mert a Fekete-tengertől északra élő türk nyelvű népcsoportok egy része behódolt a mongoloknak, még az egyik mongol törzs, a ta-ta nevét is felvette, és „segédnépként” természetesen részt vett a mongolok hadjárataiban is.

Borítókép: illusztráció, MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink