Magyar színekre vált a román tornászlány

Hírek
Magyarországon folytatja pályafutását a román válogatott tagja, Olivia Cîmpian. A 16 éves sportoló hat év után hagyja el a román tornászlányokat felkészítő híres dévai központot – írja az erdélyi sajtó.

Az aradi származású Olivia Cîmpian szülei döntötték el, hogy lányuk fejlődése érdekében országot váltanak. Magyarországon teljesen másképp bánnak az élsportolókkal – nyilatkozta Olivia édesapja, Marcel Cîmpian, aki egy ideig Magyarországon futballozott. Ő már a tornászlány magyar válogatottságban gondolkodik, de először is kérvényezni fogják a magyar állampolgárságot.

Elmondása szerint tisztelettel és jó viszonyban váltak el mindenkitől, amikor lányát elvitte a dévai edzőközpontból. A kolozsvári Krónika újság kedden egy kaposvári labdarúgótornán érte utol Marcel Cîmpiant telefonon, de ő nem kívánta részletezni a döntésük hátterében álló problémákat. Azt elárulta, hogy lánya egy budapesti klubnál fog ezentúl edzeni, és már azt is számításba vették, hogy vele együtt családostól kiköltöznek. „Már felvettem a kapcsolatot a román szövetséggel, de nem szeretnék nyilatkozni a velük folytatott tárgyalásról” – fűzte hozzá.

A rangos charleroi-i Top Gym tornán nemrég talajon aranyérmes Olivia Cîmpian 2016-ban még a juniorok Európa-bajnokságán lett bronzérmes, idén pedig a felnőtt válogatottban is bemutatkozott a kolozsvári Eb-n, ahol sérülése ellenére a 23. helyen végzett egyéni összetettben. Olivia Cîmpianra egyébként a 2020-as olimpián is nagyon számított a bukaresti sportvezetés. Országváltás esetén egy időre felfüggeszthetik nemzetközi versenyjogát, ám az esetleges eltiltás a két sportszövetség közötti tárgyalásoktól függ. Két évvel ezelőtt Balázs Bernadett aradi asztaliteniszező „váltott” magyar színekre, míg korábban például Miklós Edit alpesi síző, Balázs Tünde gyorskorcsolyázó és Szőcs Emőke sílövő is Magyarországot választotta Románia helyett – emlékeztet a kronika.ro

Ezek is érdekelhetnek

További híreink