Magyar síneken robog a cseh magánvonat

Hírek Figyelo.hu

Befutott Budapestre a csehországi RegioJet személyvonata, amely Prágából indulva Brnón és Bécsen át érkezett – olvasható a Világgazdaság cikkében. A vonat sok év után az első olyan szerelvény a magyarországi síneken, amelyet magántulajdonban lévő társaság üzemeltet. A magyarországi közlekedtetésben a társaság partnere a Continental Railway Solution Kft.

A RegioJet – mint az esemény alkalmából elhangzott – teljesen piacon alapon, állami támogatás nélkül, és nyereségesen működik. Napi két vasúti és öt buszjáratot kíván Magyarországon közlekedtetni, a vonatra elsősorban a közúttól szeretne utasokat csábítani. A vonaton négy jegyárkategóriát kínálnak.

A tarifák nem bevezető, hanem tartósan alkalmazandó árak, de a társaság kész engedni belőlük, ha versenyre kényszerül.

Az utasok a vonatok indulása előtt egyetlen gombnyomással lemondhatják az utat, a befizetett összeg később vagy leutazható, vagy visszaigényelhető. Automatikusan teljes kártérítés jár az utasoknak abban az esetben, ha a vonat késik akár a RegioJet hibájából, akár a vasúti pályák miatt. A vonaton kedvező áron felszolgált étel és ital kapható, ezen a társaság nem keres, mert ugyanolyan áron adja el, amilyenen beszerezte.

Fotó: Vémi Zoltán/VG

A három magasabb osztályon (standard, relax és business) a jegy árába beleértendő a kávé, a kapucsínó és a mentatea korlátlan fogyasztása. Emellett egy üveg ásványvizet minden utas kap, tehát az economy utasai is.

A három felsőbb osztályra vásárolt jegy között a fő különbség nem a szolgáltatás minőségében, hanem az ülés előtti hely nagyságában.

Az utasok tehát lényegében helyet vásárolnak a vonaton. A pénteki, első útra a vonat indulása előtt tíz nappal kezdték el árusítani a jegyet, a szerelvény 120 fizető utassal érkezett meg Budapestre A járat 240 fizető utas mellett nyereséges.

Borítókép: Vémi Zoltán/VG