Magyar-olasz köztéri alkotás Csíksomlyón

Hírek
A magyarság leghíresebb búcsújáróhelyén, a székelyek híres Mária-kegyhelyén, a Nyeregben állítáják ki az Irgalmasság (Misericordia) installációt, amelyet fél éve még a római Angyalvár közelében láthattak a járókelők.

A műalkotás 12 db háromdimenziós betű révén illusztrálja a Misericordia (Irgalmasság) szót. A betűkön található képek a populáris megjelenés mellett, mély üzenetet hordoznak. Hátoldalukon a projektben résztvevő magyar, illetve olasz művészek irgalmassággal kapcsolatos reflexiói olvashatóak. Tekintettel arra, hogy tavaly Szent Márton jubileumi éve egybeesett a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság Évével, az installáción megjelenítésre kerül többek között az 1700 évvel ezelőtt Pannóniában született szent is. Az installáció utolsó betűje a csíkszeredai Márton Áron-szoborcsoportból ragadott ki egy részletet. A hátoldalán található felirat kiemeli: Márton Áron a második világháborúban és a kommunista diktatúra idején volt Erdély püspöke, azokban az istentelen, vészterhes időkben tudott reményt nyújtani és Krisztus irgalmas szeretetét közvetíteni. A tavaly Rómában, október közepétől egy hónapig kiállított köztéri alkotás a magyar állam ajándéka és tiszeteletadása volt a Szent Év alkalmából Olaszországnak, illetve a Szentszéknek.

Most a Nemzetpolitikai Államtitkárság a nagy sikerű kiállítás Székelyföldre szállításával nemcsak Csíksomlyót, mint vallási központot kívánja megerősíteni, hanem az installációnak köszönhetően a csíkszeredai magyar közösség kiemelt turisztikai látnivalóval való bővülését is szolgálni kívánja. A felirat előtt köszönti majd június 3-án, búcsú szentmiséje után Potápi Árpád János államtitkár azt a kétszáz diaszpórából és szórványból érkező fiatalt, akik a Rákóczi Szövetség jóvoltából részt vehetnek a csíksomlyói búcsún.

A Misericordia installáció különlegessége, hogy a 21. század modern kommunikációs vívmányait és a hozzá tartozó interaktív applikációkat felhasználva lehetőséget nyújt a befogadó számára, hogy szerves és aktív részévé váljon az alkotásnak. A Street view – Interaktív Live technológia alkalmazásával a projekt a világ minden pontján látható lesz a közösségi médiafelületeken és az erre elkészített webes oldalakon.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink