Magyar lovakkal népesítik be a spanyol pusztát

Hírek Dombi Margit
Hortobágyi Pentezug Nemzeti Park kétezer példányból álló méneséből 16 darab Przsevalszkij lovakat telepítettek Spanyolországba. Az állatok egy nemzetközi fajmentő program keretében kerültek ibériára. Az első transzportot évente tucatnyi állat követi majd, hogy ott teljesen vadon élő új populációt hozzanak létre – tudta meg lapunk Megyesi Gergely Árpádtól a nemzeti park igazgatójától.

Egy faj kihalása nagyon sok további faj pusztulását okozhatja és végeredményben minden faj túlélését veszélyezteti. Ezért is hozta létre a Debreceni Egyetem a Biodiverzitás Kutatóintézetet, ami elsőként Debrecen környékén, majd tágabb régióban is hozzá kíván járulni a biológia sokféleség megőrzéséhez. Ezért hozták létre ötven évvel ezelőtt magát a hortobágyi nemzeti parkot is, aminek számos fajmentő programja közül a Przsevalszkij (a felfedező lengyel katonatiszt Przewalski után) lovak populációjának visszaállítása csak az egyik. Az állomány egyébként huszonöt év alatt tucatnyi egyedből szaporodott fel több ezer példányra.

Az egykori populáció pusztulásához a felfedezést követően vélhetően hozzájárult, hogy különlegessége miatt nagyon sokan szerettek volna ilyen állatot háziasított lóként tartani, ami vadállatokról lévén szó, nem járt sikerrel – tekintettel arra, hogy nem minden lovat lehet háziasítani és különfélre munkára fogni. Ennél is nagyobb gond volt, hogy egy feltételezés miatt, ami szerint a torkukban képződő váladék megvéd a betegségekkel szemben, túlvadászták őket. A XX század közepére már csak állatkertekben maradt belőlük néhány példány. Megmentésükre az 1960-as évek második felében szerveződött az a nemzetközi fajmentő program, ami ma is folyik.

Przewalski-lovak a Hortobágyon

Hortobágy, Przewalski vadló populáció
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az első vadlovak a Hortobágyra is állatkertekből érkeztek. A 12 állatból álló kicsiny ménes egyedei is fogságban születtek, ám azonnal alkalmazkodtak az ősi élőhelyeiket idéző pentezugi puszta szélsőséges időjárásához. A szépen szaporodó – ma már kétezer egyedet számláló – ménes jelenleg is félvad körülmények között él: háromezer hektáros birodalmukat karám választja el a puszta többi részétől. Ez Megyesi Gergely Árpád szerint azért fontos, mert ugyan e vadlovak genetikája eltér a háziasított lovakétól – nekik 66 kromoszómájuk van, míg a háziasított lovaknak csak 65 – képesek azokkal életképes csikókat nemzeni, világra hozni. Ezt pedig mind a vadlovak faji tisztaságának megőrzése, mind a háziasított lovak gazdáinak teljesen érthető szempontjai miatt el szeretnék kerülni.

Az Altmaira-barlang rajzain látható lovakhoz nagyon hasonló populáció Spanyolországba telepítése bizonyára nem véletlen, hiszen a rajzok tanúsága szerint ott számos ilyen ménes vágtázhatott a pusztákon. Joggal várható tehát, hogy az ottani érintetlen területeken képesek lesznek megmaradni, új populációt alapítani. E rajzokon azonban, mások mellett olyan állatok is láthatók, amelyek a XVII. században kihalt őstulkot idézik. Azt, hogy ez a középkorban népszerű vádászprédának számító őstulok lehetett minden ma élő háziasított szarvasmarha őse, már száz éve is feltételezték, ezért már akkor megpróbálkoztak rekonstrukciójával. Ebbe a programba számos nagy szarvú jószág – így a magyar szürke marha is bekerült. A program ma is folyik, keresztezéssel előállított egyedeket ugyanis, még nem tekintik önálló fajnak. E programban a Hortobágyi Nemzeti park is részt vesz, a vadlovak mellett legelő gulya ennek a kísérletnek a jelenlegi állását tükrözi.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink