Magyar lélegeztető az emberiség szolgálatára

Hírek Moszkovits János
Május közepéig elkészül a MassVentil magyar tömeglélegeztető-rendszer, tíz beteg egyidejű ellátására alkalmas változata – nyilatkozta az Óbudai Egyetem rektora, Kovács Levente a Figyelőnek.

Az intézmény három kutatóközpontjában kiötlött projektet április végén az Európai Innovációs Tanács is díjazta, megvalósítását a kormány anyagilag is támogatja.

Az öt-tíz, de akár ötven fertőzött lélegeztetésre alkalmas MassVentil nem váltja ki a jóval bonyolultabb, a klinikai protokollnak megfelelő berendezéseket, viszont ha egy kórházban nincs elegendő lélegeztetőgép, az egyetem által kifejlesztett rendszer mindaddig fenn tudja tartani a beteg életfunkcióit, amíg felszabadul egy egyedi lélegeztető. Tömeges fertőzés esetén, krízishelyzetben használható, mellyel sok beteg életét meg lehet menteni. “Tábori körülmények között azonnal bevethető lenne. Hazánkban nem lesz szükség a bevetésére, az óvintézkedések hatékonynak bizonyulnak, ellenben rendszerünk olyan országokban, ahol az egészségügy kevésbé fejlett, kiemelkedő jelentőségű lehet”, mondta Kovács Levente.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, a tömeglélegeztető rendszer prototípusának, a MassVentilnek az egyik fejlesztője

Hozzátette, hogy létrehozták a MassVentil honlapját is, hogy a fejlesztésbe a világon bárki bekapcsolódhasson, és a know-howt igénybe vegye. „Ehhez az önkéntes alapú szerveződéshez immár több százan társultak a világ különböző pontjairól. Egyetemek, cégek munkatársai álltak be mögénk. A fejlesztés eredményeit ingyenesen elérhetővé teszünk. Egyetemünk nem anyagi hasznot akar a projekttől, hanem azt, hogy minél gyorsabban az emberiség szolgálatába tudjuk állítani” – hangsúlyozta a rektor.

A projektbe külhoni magyar szakemberek is becsapódtak.

A határon túli öt magyar partnerintézményekkel egyébként is nagyon sokrétű az együttműködésük. A cél az, hogy az Európai Unió által biztosított konzorciális lehetőségeket kihasználva, létrejöjjön egy regionális oktatás- és kutatásfejlesztési hálózat, s az Óbudai Egyetem a Kárpát-medence egyik meghatározó felsőoktatási műszaki központja legyen.

További részletek a Figyelő hetilap 2020/19. számában

Ezek is érdekelhetnek

További híreink