Magyar légtérben is járt a lezuhant drón

Hírek Pindroch Tamás
A Magyar Honvédség mindvégig nyomon követteés ellenőrzés alatt tartotta a csütörtökön Zágrábnál lezuhant drónt – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a légtérvédelmi szolgálat március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később igazolódott egy TU–141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett – tájékoztatott a Magyar Honvédség. A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték, Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be.

Azt is közölték, sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az északkeleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban ott semmiféle légi járművet nem találtak. A HM hangsúlyozta: az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket. Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit vizsgálják, az információkat egymással megosztják.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink