Magyar elnökség: gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot

Hírek figyelő.hu
A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén, azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon – emelte ki Nagy István, agrárminiszter Brüsszelben.

A június 9-én esedékes európai parlamenti választásnak az a tétje, hogy gyökeres irányváltásra sikerüljön késztetni Brüsszelt, hogy a Közös agrárpolitikában (KAP) is megtalálja helyét és szerepét a gazdaközpontúság – hangsúlyozta Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően. Az agrárminiszter azt várja a választásoktól, hogy Európa visszaáll a normalitás talajára. Meg kell védeni a gazdák érdekeit, hiszen általa Európa polgárainak értékét védjük, mivel a mindennapi élelmezésbiztonságot tudjuk számukra szavatolni – emelte ki az agrárminiszter.

Az Európai Unió nem szavatolja belső piacának védelmét, továbbra is rengeteg ukrán mezőgazdasági termék érkezik az unió piacaira. A miniszter szerint megoldás kell, hiszen a dömping mennyiségű ukrán mezőgazdasági termék kiszorítja a hagyományos európai termelésből származó gabonákat. Mint mondta:

nem szabad hagyni azt sem, hogy az éghajlatváltozásért az európai gazdatársadalmat tegyék felelőssé. Az éghajlatváltozást illetően a gazdákat érdekeltté kell tenni és nem bűnbakká.

Azt várjuk, hogy az unió végre megvédje az európai gazdákat. Nem lehet, hogy eláruljuk, magukra hagyjuk az európai gazdákat. Ha minden más érdek fontosabb, mint az európai gazdák érdeke, azaz élelmiszer-szuverenitást, az élelmezés biztonságát veszélyezteti az egész unióban – fogalmazott a tárcavezető.

Mint leszögezte: a gazdákat támogatni kell ahhoz, hogy megfelelő technológiai eszközökkel olyan fejlesztéseket tudjanak végrehajtani, amelyekkel az éghajlatváltozás elleni küzdelmüket sikeresen tudják folytatni. „A magyar elnökség pontosan erre készül, hiszen egy gazdabarát központú agrárpolitikát kíván megvalósítani, ahol a versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság, a tudásalapú gazdaság és a gazdabarát-központúság lesz napirenden”.

 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink