Magyar díjeső a szakmák Európa-bajnokságán

Hírek Bódy Géza
Minden várakozáson felül szerepeltek a magyar fiatal szakemberek idén is a szakmák Európa-bajnokságán: 5 arany, 1 ezüst és 4 bronzérem rendkívül komoly teljesítmény az erős európai mezőnyben.

Magyarország 2023. szeptember 5-9. között nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, melyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában. Az EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnokságon 22 versenyszámban 26 fő versenyző képviselte hazánkat, amelyből 1 bemutató szakmában (szoftverfejlesztő) 1 fő magyar versenyző mérettette meg magát – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Az összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbja lettek. Szintén Európa-bajnok lett Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő és Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Szakma 02

Fotó: MKIK

Ezüstérmes lett ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik. Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben, mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló és Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

A jelenlegi gazdasági folyamatok elvárják a fejlődő technológiákhoz való alkalmazkodást, az új kompetenciák elsajátítását. A munkakörök átalakulása elsősorban a robotizációnak, a digitalizációnak és az automatizációnak köszönhető.

Azonban rengeteg olyan szakma létezik most is, amelyet emberi képességek és magas szintű készségek nélkül lehetetlen művelni, ilyen például az ápolás és gondozás, kreatív tervezés, szépségápolás. A versenyen elért eredmények azt mutatják, hogy magyar gazdaság szempontjából mindkét fontos területen kiválóan teljesítettek a magyar fiatalok – hangsúlyozta Parragh László, a magyar versenyzők részvételét szervező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Kiemelkedő, 700 pont feletti teljesítményért további 7 versenyszámban vehettek át kiválósági érmet a magyar fiatalok:
Perge Zsolt fodrász
Zalányi Bence bútorasztalos
Szabó Bence villanyszerelő
Bősze Eszter virágkötő
Ölbei Zsolt autószerelő
Nagyfi Máté grafikus
Adamcsek Gergely és Tóth Levente kertépítők

További eredmények:
Lakos Bence szoftverfejlesztő 2. hely (bemutató szakma)
Lampert Benedek ács 6. hely
Skultéti Zita pék 9. hely
Hambalgó Ferenc nehézgép-szerelő 8. hely
Nagy Richárd kőfaragó 7. hely

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink