Magasabb növekedést vár az IMF

Hírek
A tavaszi előrejelzéséhez képest erősebben gyarapodó magyar gazdasággal számol a Nemzetközi Valutaalap a World Economic Outlook című kiadványában. Varga Mihály képviseli hazánkat az IMF, péntektől kezdődő washingtoni közgyűlésén.  

A magyar gazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal fog bővülni. Miközben a kormány szerint ennél jobbak hazánk növekedési kilátásai, addig a nemzetközi szervezet így is 0,3, illetve 0,4 százalékkal javította őszi prognózisát a tavaszihoz képest.

Közben az IMF nem változtatott munkanélküliségi prognózisán, 2017-re 4,4 százalékkal, 2018-ra 4,3 százalékkal számolnak; inflációs várakozásuk 2017-re az áprilisi értékhez hasonlóan 2,5 százalék, 2018-ra 3,2 százalék.

Ide tartozik, hogy a valutaalap szakértői a világgazdaságban is fellendüléssel számolnak, a feltörekvő európai országok mutatóii szintén felfelé módosították. A jelentés megjegyzi, hogy a tavaszi várakozások ellenére a nyersanyagárak továbbra sem nőttek, hozzájárulva az alacsony inflációs környezethez.

Az NGM közölte: a magyar kormány várakozása, hogy a versenyképesség erősítésén, a jövedelmek növelésén és az adók csökkentésén alapuló új növekedési modell tartósan felzárkózó gazdasághoz vezet. Így további felminősítésekre, javuló elemzői várakozásokra, illetve csökkenő kötvényhozamokra és országkockázati felárakra számítunk.

Egyébként a Nemzetközi Valutaalap október 13-15. között tartja őszi közgyűlését Washingtonban, a magyar delegációt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezeti.

Borítófotó: szazadveg.hu

Ezek is érdekelhetnek

További híreink