Macron, Putyin és a DNS

Hírek D. GY.
Nem a leckéztetés, hanem a távolságtartás miatt ült egymástól hosszú méterekre Putyin és Macron. 

Bejárta a világsajtót az a kép, amelyen Emmanuel Macron francia, és Vlagyimir Putyin a Kremlben tárgyalnak. Két vezető egy hatalmas, ovális alakú fehér asztal két végén ültek. A nemzetközi értékelések szerint Putyin szereti váratni, leckéztetni tárgyalópartnereit, így gyakorol nyomást rájuk, mutatja erejét és hatalmát. Látva a képet a nemzetközi kommentátorok is hasonlóra gondoltak: nagy távolságot a két vezető között úgy fordították le, hogy Putyin nem engedi közel magához a francia elnököt, ezzel is érzékeltetve felsőbbségét.

A Macron környezetéből a tárgyalás után kiszivárgott információk szerint azonban más (is) volt a háttérben. A francia elnök ugyanis nem engedte, hogy a Kreml orvosai koronavírus tesztet hajtsanak végre rajta, biztonsági tanácsadói szerint ugyanis kockázatokat hordoz, ha az oroszok megszerzik DNS-ét. Putyint szigorú “buborékban” tartják, a Kremlben napi szintű, folyamatos a tesztelés. A kiszivárgott hírek szerint Macront döntés elé állították: vagy megengedi a tesztet, vagy kénytelen hosszú méterekre ülni Putyintól. A francia elnök az utóbbi választotta, bevállalva azt is, hogy elmarad a hagyományos kézfogás kettejük között.

A történetet megerősítette későb Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője is. Peskov szerint Macron visszautasította a tesztet, ennek azonban az lett a következménye, hogy 6 méter távolságra ültették le Putyinnal szemben. “Semmi politika nincs ebben, és nem is befolyásolta semmilyen szinten a tárgyalásokat” – kommentálta a helyzetet Peskov.

Macron még indulása előtt, Franciaországban végeztetett el egy PCR tesztet, Moszkvában saját orvosai is készítettek egy antigén tesztet. Ezt azonban az oroszok nem fogadták el. A francia sajtó rákérdezett a DNS-re is, ezzel kapcsolatban Macron hivatala kitérő választ adott: “az elnök orvosai döntik el, hogy mely szabályok fogadhatók el az egészségügyi protokollban, és melyek nem”.

Három nappal Macron moszkvai látogatása után az orosz elnök fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökit, aki ezek szerint nem tartott attól, hogy orosz kezekbe kerül DNS-e, hiszen kézfogással köszöntötte őt Putyin és egy kis kávézóasztalhoz ültek le beszélgetni.

 

(Borítókép: Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink