Macron delejezi a multikat, futószalagon érkeznek a nagy beruházások

Hírek vg.hu
Az idei befektetői napon 15 milliárd euró összértékben jelenthetnek be friss franciaországi beruházásokat a multik. Macron elnök gazdaságpolitikája is vizsgázik, a Microsoft, az Amazon és a többi érkező tech cég MI-nagyhatalommá teheti az országot – közölte a Világgazdaság.

A hetedik alkalommal megrendezendő Válaszd Franciaországot című befektetési nap a tavalyinál is sikeresebb lesz, az előzetes várakozások szerint 15 milliárd euró értékben jelentenek be ma beruházási terveket a külföldi társaságok. Az egy éve tartott befektetői show 13 milliárd eurós végeredménnyel, 26 projektbejelentéssel és 8 ezer új munkahely ígéretével zárult. A hétfői esemény egyben vizsgafeladat Emmanuel Macron kormánya számára.

Bizonyítaniuk kell ugyanis, hogy Franciaország tőkevonzó képességével alapvetően nincsenek komolyabb problémák, noha eközben a gazdasági növekedés alacsony ívű pályát ír le, és a költségvetési hiány túlszárnyalja az előzetes ígéreteket az euróövezet második legnagyobb gazdaságában.

Emellett igazolniuk kell, hogy Párizs mint pénzügyi központ szerepe egyre erősödik, bár a legfrissebb, idei Z/Yen-kimutatás szerint az első New York és a második London messze előzi őket, s csak a 14. helyre jók (Frankfurt mögött). Azaz a Brexit után a francia fővárosnak csak részben sikerült áthoznia a pénzügyi szolgáltatókat a csatorna túloldaláról.

Macron a tech cégeket kedveli leginkább

A folyamat felgyorsítását szolgálja az a találkozó, amelyen Bruno Le Maire pénzügyminiszter fogadja a vezető amerikai bankházak vezérigazgatóit, jelen lesz az eseményen a JPMorgan, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Bank of America vezére is. Az sem mindegy, milyen hozzáadott értékkel tudja segíteni Párizs a megtelepedésen gondolkozó külföldi társaságokat.

Az előzetes adatok szerint nem Európa összeszerelő-üzemének státuszára hajtanak a franciák, a kiszivárgott hírek arról szólnak, hogy a technológiai és a pénzügyi szektor vonzónak tartja a franciaországi körülményeket, és a mesterséges intelligencia gyakorlati hasznosításában és kutatásában élen járó multicégek is feliratkoztak Macron listájára, amely eddig 56 nevet tartalmaz. A két legnagyobb köztük a Microsoft és az Amazon, az előbbi 4 milliárd eurót, az utóbbi 1,2 milliárd eurót hoz Franciaországba.

A Microsoft és az Amazon az eminensek között

Együtt egymilliárd euró összegben hajt végre beruházást itt a gyógyszeripart képviselő amerikai Pfizer és a brit-svéd AstraZeneca – írja a Reuters. Csatlakozik hozzájuk a brit GlaxoSmithKline (GSK), továbbá az Accenture könyvvizsgáló-tanácsadó óriás is.

Persze a hazai tőke is aktív a befektetői napon, a szintén a gyógyszeripart képviselő Sanofi egy több mint egymilliárd eurós beruházás meghirdetését időzítette a hétfői napra – és még delet sem ütött az óra.

Gyógyszerkutatásokra és három helyi üzemükben a vakcinagyártás kapacitásbővítésére fordítják az összeget. A német elektromos mini repülőgépeket gyártó Lilium Air Mobility 400 millió euróért hoz gyártást, míg a svájci székhelyű KL1 300 millió euróból építene nikkelfeldolgozót, e két termelő létesítmény együtt több mint ezer új munkahelyet teremt.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép: Macron elnök a Microsoft France központjába érkezik a hétfői bejelentésre / Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink