Macron a szupermarketben

Hírek
Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű! Jobb lenne, ha Macron francia elnök  a saját portája előtt söprögetne inkább, mielőtt az “európai értékek” betartását kéri számon a közép-európai tagországokon és elítéli a mazsolázást.

Az új francia elnök politikai mézeshetei végéhez ér. Az otthon tornyosuló problémákról a nyugati sajtóban már régóta savazott közép-európaiak látványos pofozásával tereli el a figyelmet. A merkeli ezoterikus beszédmódhoz csatlakozva közelebbről meg nem határozott “európai értékekről” beszél, amiket be kellene tartani.

Ha a vállalt kötelezettségek betartásánál tartunk, akkor érdemes figyelmünket a francia költségvetési hiányra irányítani. Párizs lassan tizedik éve nem tartja be a maastrichti konvergenciakritériumokat, mégsem indult túlzottdeficit-eljárás, és büntetést sem kellett fizetniük. Magyarországgal nem volt ilyen türelmes sem a Barroso-, sem a Juncker-bizottság.

2014 őszén Juncker akadályozta meg Francia- és Olaszország megbüntetését, tavaly nyáron a költségvetési ügyekért felelős, francia szocialista uniós biztos, Pierre Moscovici “nem látta értelmét” a közösségi jog által előírt szankciók alkalmazásának Spanyolország és Portugália ellen, így ez a két adósságban úszó ország elkerülte a GDP 0,2 százalékát kitevő (a spanyoloknál egymilliárd, a portugáloknál 180 millió eurós) büntetés kifizetését, miközben Brüsszel pont ugyanakkor élesítette Lengyelországgal szemben a “jogállamisági mechanizmus” második szakaszát. 

Macron mostani gesztusa a Soros György uszályában lévő Brüsszel, illetve a “minden szírt befogadunk” pozícióból a választások előtt kihátráló Merkel felé elméletileg a migránskvóta támogatásáról szólna. Közben a francia szocialisták többször kijelentették, hogy csak 30,000 migránst vesznek át, egy emberrel se többet. Legutóbb idén februárban Manuel Valls akkori szocialista miniszterelnök mondta ezt el Münchenben, egy biztonságpolitikai konferencián. Macron ennek a szocialista kormánynak volt a tagja, és Valls ellen Macron pártja nem is indított jelötet, így ő bejutott az új francia parlamentbe.

Alig valószínű, hogy Macron a hangzatos szavakon és a már vállalt 30,000 migránson túl szélesebbe nyitná Franciaország kapuját és a mostaninál lelkesebben engedne be migránsokat. A hangzatos antré után így Macron komótosan betolja bevásárlókocsiját a német euró szupermarketbe, és adandó alkalommal előveszi  az eurókötvények új közös adósságból finanszírozott beruházásélénkítési terv ötletét.

Borítókép: Reuters

Ezek is érdekelhetnek

További híreink