Macron a nyugdíjreform helyett az atomerőművekre koncentrál

Hírek Lengyel Gabriella
A francia elnök tegnap közel harminc perces televíziós beszédet intézett a polgárokhoz, amelyben továbbra is az oltás felvételének fontosságát hangsúlyozta. A francia kormány decemberben újabb kampány indít az 50-64 év közöttiek számára.

Az elmúlt héten Franciaországban is 40 százalékos emelkedést mutattak a számok, egyre többen kerülnek kórházba, ezeket az intő jeleket észre kell venni, jelezte az elnök. Bejelentette, december 15-től a 65 éven felülieknek igazolniuk kell, hogy felvették a harmadik, emlékeztető oltást, csak így kaphatják meg az egészségügyi igazolványt, amellyel étterembe, kulturális eseményekre mehetnek. Mivel a járvány a visszapattanás fázisában van, ezért hétfőtől újra kötelező lesz az iskolákban a maszk használata – írja a France24.

Macron azt is kijelentette,

a jelenlegi körülmények nem megfelelőek arra, hogy megkezdjék a francia nyugdíjrendszer átalakítását, pedig választási ígéreteinek ez volt az egyik kulcseleme.

Hozzátette, 2022-ben viszont egyértelmű döntéseket kell hozni a nyugdíjreformmal kapcsolatosan.

A 27 perces beszédben arról is szólt, hogy Franciaország új atomerőművek építését kezdi meg, hogy jobban megfeleljen a növekvő energia- és környezeti kihívásoknak. Úgy fogalmazott, “Franciaország energiafüggetlenségének garantálása és a 2050-re megcélzott szén-dioxid-semlegesség elérése érdekében, évtizedek óta először újraindítjuk az atomreaktorok építését hazánkban. “ A francia elnök azt szeretné, ha

Franciaország erősíteni a kulcsfontosságú technológiai alkatrészek gyártását az országon belül, hogy mielőbb csökkentse függéségét az amerikai és ázsiai beszállítóktól.

Úgy tűnik, Macron új oltási üzenete célba ér, a beszédét követő órákban közel 100 000 időpontot foglaltak le az oltóhelyeken.

Újra napirenden az atomerőmű-vita

(Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink