Macedóniában is Sorosék csinálhatták a balhét

Hírek
Bevándorlásellenes hozzáállása miatt buktathatták meg a hazánkban menedéket kért macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit - írja a Magyar Idők.  

A jobboldali politikus 2015-ben lezárta a balkáni útvonalat, majd hamarosan korrupciós vádak miatt tömegtüntetések kezdődtek ellene Macedóniában. Elemzői vélemény szerint a nyugati hatalmakat zavarta a macedón identitás építése, a görögökkel való megegyezés akadályozása és a migránsellenes hozzáállás a Gruevszki-vezetésben – fogalmaz a napilap.

Nikola Gruevszki korábban azt nyilatkozta, a Macedóniában működő nem kormányzati szervezetek (NGO-k) 90 százalékát Soros György pénzeli. Márpedig aki fizeti a muzsikust, az rendeli a zenét – fogalmazott a Magyar Idők kérdésére Gyetvai Mária külpolitikai elemző annak kapcsán, hogy a volt macedón miniszterelnök megbuktatása mennyiben köthető az amerikai milliárdoshoz.

Kiemelte, az utcai megmozdulások során ezen szervezetek mozgatták a tömegeket, amelyek nyomán 2016 januárjában a kormányfő kénytelen volt lemondani. – Hozzá kell tenni, hogy a másik oldalon is történtek megmozdulások, a Gruevszki-pártiak is tüntettek, különösen azok, akik ellenezték a meghátrálást Görögország előtt – magyarázta Gyetvai Mária a lapnak.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között vezette Macedóniát, és Brüsszelben komoly bírálatok érték, amiért a migrációs válság során feltartóztatta a balkáni útvonalat használó bevándorlókat a macedón határon. Jobboldali kormánya akkor kerítéssel és élőerős védelemmel tartóztatta fel a tömeget, ami miatt a nemzetközi politika reflektorfényébe került. Sajtóhírek szerint az amerikai milliárdos, Soros György ezért avatkozhatott be a helyi belpolitikába, hogy hatalomba juttassa baloldali szövetségeseit – írja a Magyar Idők.

Borítófotó: (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink