Ma még rendelkezhet az adó 1+1 százalékáról

Hírek Figyelő
Fontos határidőre figyelmeztetett a Pénzügyminisztérium, ma éjfélig lehet elfogadni, kiegészíteni, illetve módosítani a személyi jövedelemadó tervezeteket.

Ma éjfélkor jár le a személyi jövedelemadó bevallás határideje. Eddig lehet átnézni, kiegészíteni, módosítani, vagy elfogadni az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetet – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium. Tállai András a tárca parlamenti államtitkára a távirati irodának a hétvégén elmondta: azok, akik egyetértenek a tervezetben foglaltakkal és nem csinálnak semmit – kivéve az áfás magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat, és az őstermelőket – annak május 22-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete. Az államtitkár szerint eddig több mint 2,3 millióan nézték meg a tervezetüket.

Az szja csökkentésére többféle kedvezményt is igénybe lehet venni. – A kormány adópolitikájának egyik pillére, hogy tovább kell csökkenteni az adminisztrációt és folytatni az adócsökkentést. Ma már 5,2 millió embernek van elektronikus tárhelye, ami jelentősen megkönnyíti az adóbevallással kapcsolatos állampolgári teendőket – mutatott rá.

Tállai András jelezte: az elektronikus tárhellyel nem rendelkező adózók, akik kérték az szja-bevallási tervezetük postázását, május elejéig kapták meg azt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy akiknek a bevallási tervezetben fizetendő adó szerepel és részletfizetést kérne, a bevallási tervezethez mellékelt személyre szabott kiegészítő nyilatkozatot is ki kell kitöltenie és vissza kell küldenie az adóhatóságnak május 22-ig. Az szja befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk közlemény rovatában mindig fel kell tüntetni, e nélkül ugyanis a NAV a befizetett összeget csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni.

Szintén ma éjfélig lehet rendelkezni a civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlható 1+1 százalékról.

A NAV 5,5 millió szja-bevallási tervezetet készített el, amelyből több mint ötmillió bevallás érkezett tavaly. Közülük 4,5 millió magánszemély, mintegy 480 ezer egyéni vállalkozó, csaknem 17 ezer áfás magánszemély, és négyezer őstermelő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vas Népe/ Szendi Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink