M&A: Magyarország duplázott

Hírek figyelo.hu

A járvány utáni időszak kifejezetten kedvező környezetet teremt a vállalati felvásárlások és akvizíciók (M&A) számára. Vélhetően a következő évben ezek száma növekszik. Sahin-Tóth Balázs, az Allen & Overy budapesti irodájának vezető ügyvédje a Figyelő kérdésére elmondta az IT és a TMT, telefon és infokommunikációs szegmensen kívül kifejezetten vonzó lehet még a retail, vagyis a kereskedelmi piac, főleg azon cégek, amelyekben van e-kereskedelmi potenciál. Ugyancsak kiemelt terület lehet a felvásárlások kapcsán a házhoz szállítással és logisztikával foglalkozó vállalatok. Nem elhanyagolható a turisztikai és vendéglátó terület, ahol ugyancsak lesznek olyan cégek, amelyek bedobják a törülközőt és sokan lesznek olyanok, akik fantáziát látnak az ágazatban.

A cég nemrég készítette el 2020-as negyedik negyedével M&A jelentését. E szerint a tranzakciók száma a Covid-19 világjárvány miatt globálisan csökkent, amelynek hatását enyhítette az év második felében tapasztalható fellendülés. Az ügyletek értéke 8, míg volumene 9 százalékkal esett vissza 2020-ban globálisan, de már érezhetők a talpra állás jelei a határokon átívelő tranzakciók értékében és az egyes iparágak élénkülő aktivitásában.

A világjárvány miatt a globális piacon 2020-ban nem jöttek létre olyan megaügyletek, amelyek 2019-es évet jellemezték. Tavaly az 5 milliárd dollár értéket meghaladó tranzakciók száma 8 százalékkal, míg a 10 milliárd dollár feletti ügyletek száma 21 százalékkal csökkent 2019-hez képest – ugyancsak globálisan. A Refinitiv adatai szerint

a globális M&A tranzakciók összértéke 3,64 ezer milliárd dollár volt 2020-ban, ebből az USA-n belül megvalósult tranzakciók összértéke meghaladta az 1,41 ezer milliárd dollárt.

Európában a tranzakciók összértéke meghaladta az 1 ezer milliárd dollárt, ezen belül Közép-Kelet-Európában közel 14,5 milliárd dollár értékű tranzakció valósult meg. Ebből jelentős részt képvisel a Goodman ingatlanportfóliójának eladása megközelítőleg 1 milliárd euró vételárért, valamint az Aegon értékesítése 830 millió euróért. Mindkét tranzakció több országot is érintett a kelet-közép-európai piacon, és mindkét ügyletben az Allen & Overy képviselte az eladót.

A jelentés szerint a globális gyengülés ellenére Magyarország mégis duplázott ezen a téren 2020-ban, a megvalósult M&A tranzakciók összértéke 1,13 milliárd dollár értéket tett ki, ami több mint kétszerese a 2019-es közel 530 millió dollár tranzakciós összértéknek. Ez a jelentős növekedés néhány olyan nagy ügyletnek köszönhető, mint a Goodman és az Aegon értékesítések.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink