Luke Littler kilencvenezer fontot rögtön elbukott a nyereményéből

Hírek magyarnemzet.hu
Bár „csak” a második helyen végzett a darts-világbajnokságon, a döntőben Luke Humphries legyőzte, nem kevesebb szó esik róla: a 16 éves Luke Littler elképesztő menetelést mutatott be a a vb-n. A dartsvilág legújabb tinisztárja berobbant a köztudatba, a második helyével pedig 200 ezer fontot keresett. Ám a brit adótörvények miatt ennek majdnem hozzávetőleg a felét „kiskorúként” is elbukja, 90 ezer fontot be kell fizetnie a brit államnak.

Luke Littler a 2024-es darts-világbajnokság második helyezettjeként nyereményalapjának közel felét veszíti el – írja a Daily Mail. A londoni Alexandra Palace közönségét meghódító, eddig ismeretlen tini számára csak a slusszpoén nem jött össze, a döntőben honfitársa, az előzetesen az egyik legnagyobb esélyesnek számító 28 éves Luke Humphries 7-4-re legyőzte, így ő zsebelte be a világbajnoki trófea mellé járó 500 ezer fontos pénzdíjat is (220 millió forint). Ám Littler is kapott 200 ezer fontot (88 millió forintot). S ebből bukik el hozzávetőleg 90 ezret (40 millió forintot) néhány „megkerülhetetlen” adótörvény miatt. Hiába számít kiskorúnak, és gondolhatták sokan, hogy így megússza az adózást, nem ez a helyzet – mutatott rá a Daily Mail egy szakértőt idézve.

Az elveszített vb-döntő után amúgy Luke Littler nehezen tudta visszatartani könnyeit, de emelt fővel viselte a vereséget, és korához képest nagyon éretten nyilatkozott:

– Rengeteg tapasztalatot szereztem. Most már sokan ismernek és felnéznek rám, ami boldoggá tesz. Nagyon örülök, hogy bejutottam a döntőbe, ez egy elképesztő hullámvasút volt. Még mindig hihetetlen ez az egész, ami velem történt – mondta a finálét követően.

Luke Littler tényleg 16 éves – csak a rosszindulatúak nem hiszik el

Fizimiskája és termete alapján hihetetlennek tűnik az is, hogy a fiatal sztár valóban 16 éves, ezzel kapcsolatban több sértő megjegyzést kapott Littler, miszerint inkább tűnik egy 30-as éveiben járó felnőtt férfinak. Az ifjú dartsjátékos édesanyja, Leanne Seddon határozottan reagált a vádakra, szerinte a fia életkorát firtató kritikák akkor kezdtek el megjelenni, amikor Luke sorra nyerte a korosztályos versenyeket.

– Néhány évvel ezelőtt, amikor mindent megnyert, a fiatal játékosok szülei olyan pletykát indítottak, hogy Luke hazudik a koráról. Ahhoz, hogy egy versenyen valaki részt vehessen, igazolnia kell az életkorát, de a rosszindulatú embereket ez persze nem érdekelte – idézi az Origó a 2007 januárjában született Luke Littler édesanyját.

Az Origó Luke Littler-portréját ITT vázolta fel.

A cikk itt olvasható magyarnemzet.hu

Címlapfotó: Luke Littler hajigál a Rob Cross elleni győztes vb-elődöntőben. Tolna Akmen / MTI / MTVA

Ezek is érdekelhetnek

További híreink