Lízingszövetség: tavaly több mint 726 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg

Hírek Tóth Balázs
Tavaly több mint 726 milliárd forintot ért el a finanszírozott összeg a magyarországi lízingpiacon, ami 14 százalékos növekedés az egy évvel korábbi, a Covid-járvány miatt gyengébb teljesítményt felmutató esztendőhöz képest – közölték a Magyar Lízingszövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Bár a két számjegyű bővüléssel elégedettek a lízingszövetség tagvállalatai, a szerződések száma rosszul alakult, összeségében a 2017-es szint alá esett vissza, ami elsősorban külső tényezőkkel, főleg a chiphiánnyal és az autók drágulásával magyarázható – közölte Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Hozzátette: a két számjegyű növekedés elsősorban az alacsony bázissal magyarázható, a lízingtársaságok tavaly 726,1 milliárd forint értékű finanszírozást valósítottak meg, ami 1029,3 milliárd forint értékű eszköz megvételét tette lehetővé. A növekedés 14 százalékos a 2020-as évhez képest, viszont 2 százalékkal maradt el a járvány előtti, 2019-es 742 milliárd forinttól. A lízingcégek kihelyezéseinek 72-75 százaléka a kis- és középvállalkozásokat támogatta, ami azt jelenti, hogy éves szinten mintegy750 milliárd forintnyi kkv-beruházás megvalósulását segítették elő tavaly a lízingcégek.

Az elmúlt évben összesen mintegy 82 ezer szerződést kötöttek a lízingtársaságok, egy évvel korábban ennél ezerrel több szerződést írtak alá, 2019-ben pedig 99 ezer megállapodást hoztak tető alá. A szerződések 80 százaléka a gépjármű piacot segítette, 65,7 ezer ilyen szerződést kötöttek a lízingcégek. Ezen belül a tavaly az új személygépjárművek piaca lényegében összeomlott az ellátási láncok problémái, illetve az energiatakarékossági szemléletváltás miatt. Magyarországon minderre még a gyenge forint okozta árfolyamhatás is rátett. A magánszemélyek új autókra kötött lízingszerződéseinek darabszáma 27 százalékot zuhant, ugyanakkor a finanszírozott összeg 12 százalékkal 364, 5 milliárd forintra emelkedett . Ezt részben az új autók árának komoly növekedése okozta.

A lízingpiacot nagyban támogatják a támogatott konstrukciók. Tavaly mintegy 190 milliárd forint államilag támogatott kihelyezés történt, ami a teljes kihelyezés 26 százalékát tette ki. Az adatokból az derült ki, hogy az NHP 104 milliárd forintos forgalmát a Széchenyi Lízing Go! termék kezdi átvenni. Amióta tavaly nyáron elindult ez a konstrukció, 4 év hónap alatt 67 milliárd forintos kihelyezés hajtottak végre a lízingcégek. Emellett az EXIM finanszírozás is elérhető több lízing konstrukcióban.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink