Líbiában állítana fel hotspotok Macron

Hírek
Franciaország már idén nyáron a menedékkérelmek elbírálását végző uniós központokat, úgynevezett hotspotokat hoz létre Líbiában - jelentette be a francia elnök.

Az Élysée-palota este kiadott közleménye szerint biztonsági okokból “nem ma történik meg” a hot spotok létrehozása, de Franciaország augusztusban küldöttséget meneszt Líbiába, Nigerbe és Csádba, hogy tanulmányozza a terv kivitelezhetőségét.

“A cél az, hogy hot spotok jöjjenek létre Líbiában, hogy az emberek ne vállaljanak őrült kockázatot, miközben nem mind jogosultak menekültstátusra” – mondta el Macron egy orléans-i befogadó központban tett látogatása alkalmával. Házhoz megyünk értük, úgy számítom, hogy már idén nyáron – tette hozzá Macron.

A francia államfő világossá tette, hogy akár európai uniós segítség nélkül is neki akar látni a menedékkérők afrikai átvilágításának. Elmondta, hogy a menekültekről és hontalanokról gondoskodó francia hivatal munkatársai fogja kirendelni az olaszországi, s majd a líbiai hot spotokba is

“A többi uniós ország húzódozik. Megpróbáljuk Európával közösen megvalósítani, de Franciaország biztosan megcsinálja” – húzta alá Macron.

Az elnöki hivatal nem sokkal később közleményben annak fontosságát hangsúlyozta, hogy ehhez teljesülniük kell olyan biztonsági feltételeknek, melyek jelenleg nem állnak fenn.

Macron azt mondta: stabilizálni kell Líbiát. Ennek érdekében egyébként a héten vendégül látta a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány vezetőjét és az ország keleti részének döntő többségét uraló hadurat, akik tűzszüneti megállapodás megkötése és választások megtartása mellett kötelezték el magukat. ”Nincs olyan ország a világon, amely képes lenne az összes gazdasági bevándorló befogadására” – húzta alá a francia elnök.

Brüsszel még nem reagált

Értesülések szerint Brüsszelt meglepte Macron kezdeményezése. Az Európai Bizottság egyik szóvivője szerint egyelőre nem tudnak nyilatkozni az ügyben, amit azzal indokolt, hogy nem állnak rendelkezésre részletek a javaslatról.  A  bizottság azonban kész mindennemű párbeszédre – tette hozzá.

A német kormány szóvivője Macron javaslatával összefüggésben elmondta: Berlin az uniós tagállamokkal, különösen Franciaországgal és Olaszországgal  arra törekszik,  hogy gátat szabjon az illegális migrációnak a Földközi-tenger középső részén. “Ezt a célt szolgálja a francia elnök legutóbbi javaslata is, amely az illegális migráció legfőbb tranzitországát, Líbiát célozza. A német kormány pedig részletesen meg fogja vizsgálni ezt a javaslatot” – fűzte hozzá.

A Pro Asyl emberi jogi szervezet ugyanakkor élesen bírálta Macron javaslatát. “Teljességgel tisztázatlan, hogy ez miként volna megvalósítható emberhez méltó körülmények között, és a menekültek helyzetére vonatkozó genfi egyezmény tiszteletben tartásával” – hangoztatta Bernd Mesovic, a szervezet jogpolitikai szakértője. Hozzátette: Líbiában ehhez túlzottan ingatag állapotok vannak.

Ausztria támogatja az elképzelést

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter viszont méltatta Macron bejelentését.  A külügyminisztérium  támogatja  Macron tervét a Földközi-tengeri migrációs útvonal lezárására, valamint a menekülteket fogadó központok létesítésére Észak-Afrikában- írta a külügyi tárca vezetője a Twitteren.

Christian Kern osztrák kancellár szintén üdvözölte a francia államfő javaslatát. “Nagyszerű kezdeményezés Emmanuel Macron államfőtől, ami részét képezi a hétpontos programunknak” – olvasható közleményében. “Az olasz kormánynak és az EU-nak a líbiai parti őrség fejlesztésére tett erőfeszítéseivel együttvéve ez igazi fordulópont lehet” – fűzte hozzá Kern.

Borítókép: illusztáció,  MTI/EPA/Alessandro Di Meo

Ezek is érdekelhetnek

További híreink